Ads

Εκατό ημέρες πέρασαν από τις 25 Ιανουαρίου, όταν ο αιγυπτιακός λαός «εξερράγη» εναντίον του πρώην δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, διεκδικώντας την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που στερούνταν επί δεκαετίες. Φυσικά, ο πραγματικός αγώνας τώρα αρχίζει για τους Αιγύπτιους, που βάζουν σε πρώτο πλάνο την απόδοση δικαιοσύνης για όλα τα θύματα της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Δύο μέρες πριν τη δίκη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Habib El Adly, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο των 840 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του καθεστώτος Μουμπάρακ, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει έκθεση για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις καταστολής.

«Η δίκη των ανώτατων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Αλλά η ανταπόκριση των αρχών στις ανάγκες των θυμάτων πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη».

Ads

«Οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν, όπως και των σοβαρά τραυματισμένων, των ανθρώπων που κρατήθηκαν αυθαίρετα ή βασανίστηκαν –κάποιοι και από τα χέρια του στρατού– θα έπρεπε να προσδοκούν ότι οι αρχές θα δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες τους», συνεχίζει.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρέχει ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, προκειμένου να διαλύσουν και να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες εναντίον του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δείχνοντας πραγματική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Πολλοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στο πάνω μέρος του σώματος, και στο κεφάλι ή το στήθος, διαδηλωτές που δεν συνιστούσαν απειλή στοχοποιήθηκαν σκοπίμως, και έγινε απερίσκεπτη χρήση πυροβόλων όπλων.

Πάνω από 6.000 άτομα τραυματίστηκαν επίσης σε διαδηλώσεις, κάποιοι εκ των οποίων μόνιμα. Ο συντονιστής της νοσοκομειακής μονάδας στην πλατεία Ταχρίρ δήλωσε σε εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας ότι αντιμετώπισε περίπου 300 περιστατικά πυροβολισμών στα μάτια, που οδήγησαν στην τύφλωση.

Διαβάστε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο Αίγυπτος: Φόνοι, κρατήσεις και βασανιστήρια κατά την «Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου»

Egypt Report