Η νέα κεντροδεξιά συμμαχία της Γερμανίδας Καγκελάριου, Angela Merkel, κλείνει 100 μέρες αυτή την εβδομάδα και οι σχολιαστές των μέσων δεν δηλώνουν εντυπωσιασμένοι, ούτε από την απόδοση της συμμαχίας, ούτε από την ηγεσία της κας Merkel.

Ads

Οι εσωτερικές διαμάχες για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ανικανότητα και για εξυπηρέτηση ημετέρων συμφερόντων έχουν σημαδέψει τις πρώτες 100 μέρες της νέας κεντροδεξιάς συμμαχίας που σχημάτισε η Angela Merkel. Η κα Merkel κατηγορείται από μέλη του ίδιου του κόμματός της (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση – CDU) για ανικανότητα ως ηγέτιδα, μετά την επανεκλογή της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ένα ηγετικό μέλος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με το οποίο έχει σχηματιστεί η κυβερνητική συμμαχία, συνέβαλε στη γενική εικόνα του χάους και σύγχυσης με την αντιστροφή μίας από τις μόνες πολιτικές που εισήγαγε η νέα συμμαχία από την ανάληψη της εξουσίας. Ο Andreas Pinkwart, δεύτερος στην ιεραρχία στο φιλοεταιρικό FDP, λένε οι συντάκτες, προκάλεσε αμηχανία στο κόμμα και την κυβέρνησή του με το να ζητήσει επιτόπια στροφή στο ζήτημα μιας αμφιλεγόμενης μείωσης φόρου για τους ξενοδόχους.

Η μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή σε ξενοδοχείο, από 19% σε 7%, η οποία εφαρμόστηκε από την 1 Ιανουαρίου, αποτελεί κελεπούρι για τους ξενοδόχους και επικρίθηκε ως μια κλασική υπόθεση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του πυρήνα του FDP – δηλαδή των πλούσιων επιχειρηματιών. Τον περασμένο μήνα το SPIEGEL δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με μια μεγάλη δωρεά προς το FDP από έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, αποκάλυψη που προκάλεσε επιζήμιες κατηγορίες περί δυνατότητας εξαγοράς της κυβέρνησης. Η οικογένεια Finck, η οποία έχει στην κατοχή της την πλειοψηφία των 14 ξενοδοχείων Mövenpick στη Γερμανία, δώρισε 1.1 εκατομμύριο ευρώ στο FDP, λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ads

Ο Pinkwart, λοιπόν, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του FDP, δηλώνοντας ότι η μείωση του φόρου συνιστά ένα»γραφειοκρατικό τέρας» και ότι πρέπει να ανακληθεί. «Η καλή πολιτική αυτοδιορθώνεται όταν ένας νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος στην πράξη», τόνισε. Με την άποψη του Pinkwart συντάχθηκε και ο κυβερνήτης του κρατιδίου του Βόρειου Ρήνου – Westphalia, Jürgen Rüttgers, μέλος του κόμματος της Merkel. Οι σχολιαστές των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το FDP και μέλη του CDU πανικοβάλλονται πλέον γιατί τα ποσοστά τους μειώνονται ενόψει των εκλογών στον Βόρειο Ρήνο – Westphalia.

Η συντηρητική Die Welt γράφει: «Η Angela Merkel αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Το ύφος της ηγεσίας που της επέτρεψε να φτάσει στο ζενίθ της πολιτικής πλέον μετατρέπεται σε βάρος και θέτει σε κίνδυνο την εξουσία της. Οι εσωτερικοί επικριτές περιμένουν από την Angela Merkel να επιδείξει περισσότερη εξουσία και αποφασιστικότητα όταν έχει να κάνει με την Χριστιανοσοσιαλιστική Ένωση (σ.σ. το αδερφικό κόμμα του CDU στη Βαβαρία) και ειδικά προς το FDP. Αλλά αυτές οι αποκαλούμενες ικανότητες ηγεσίας είναι διαμετρικά αντίθετες με το μετριοπαθές ύφος για την αναζήτηση συναίνεσης, με το οποίο η 55χρονη έχει διοικήσει μέχρι στιγμής το κόμμα της και το οποίο οι επικριτές της ονομάζουν πλέον ‘προεδρικό στιλ’».

Στο SPIEGEL ONLINE, ο Christoph Schwennicke συγκρίνει την κατάσταση της Merkel με αυτήν της Dorothy στο έργο «ο μάγος του Οζ», της οποίας το σπίτι ξεριζώθηκε από έναν ανεμοστρόβιλο από το Midwest (την τελευταία της κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιολδημοκράτες) στο Οζ, μια χώρα ξωτικών και μάγων. «Ο καινούριος κόσμος της Merkel δεν είναι πολύ ωραίος. Μπορεί να μην έχει μάγισσες, αλλά είναι σίγουρα γεμάτος κακούς τυπους. Η Merkel είναι το προστατευτικό του κάστρο αλλά στερήθηκε την σπουδαία συμμαχία της, η οποία της προσέφερε πλήθος πλεονεκτημάτων. Σε αντίθεση με το FDP, το SPD είχε τουλάχιστον 4-5 πολύ καλούς κορυφαίους πολιτικούς οι οποίοι είχαν εμπειρία σε κυβερνήσεις. Αυτό της προσέφερε καταφύγιο αν διαφωνούσε με τα μέλη του ίδιου της του κόμματος σε κάποιο ζήτημα, άλλωστε ήταν ένα κόμμα με ευρεία βάση που δεν ωθούνταν από ειδικά συμφέροντα, το οποίο όπως και το CDU της Merkel, είχε το κοινό καλό ως στόχο. Περισσότερο απ’ ότι το FDP, τελοσπάντων, το οποίο φάνηκε να είναι αρκετά αδιάντροπο μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, με την προώθηση των ειδικών συμφερόντων του».

Πηγή: SPIEGEL