Ένοχοι για συνομωσία κρίθηκαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys», σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021. Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκεται ο πρώην ηγέτης των «Proud Boys» Ενρίκε Τάριο.

Ads

Συνολικά, οι κατηγορούμενοι Ήθαν Νορντίν, Τζόζεφ Μπιγκς, Ζάκαρι Ρελς, Ενρίκε Τάριο και Ντόμινικ Πετζόλα είναι αντιμέτωποι με μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων τριών ξεχωριστών κατηγοριών για συνωμοσία, παρεμπόδιση του έργου του Εκλογικού Κολλεγίου και παραποίηση αποδεικτικού υλικού. Βάσει του κατηγορητηρίου, μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 πολλοί από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στην πορεία στο Καπιτώλιο.

Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που εισέβαλαν στο κτήριο. Μάλιστα ο Πετζόλα ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε μια αστυνομική ασπίδα που έκλεψε για να σπάσει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο οι διαδηλωτές μπήκαν το κτήριο.

Ads

Κατά τη διάρκεια της δίκης χρησιμοποιώντας μηνύματα και βίντεο που είχαν ανεβάσει οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και άλλα μέλη της ομάδας οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι «Proud Boys» υποκινούμενοι από τον Τραμπ και τα ψέμματα του μετά την ήττα του 2020, άρχισαν να καλούν σε βία και επανάσταση κατά του Μπάιντεν και εκτελεστικό απόσπασμα για τους προδότες.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι οι πελάτες του δεν είχαν σχεδιάσει την εισβολή στο Καπιτώλιο για να σταματήσουν την ψηφοφορία του Εκλογικού Κολλεγίου.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες, θεωρούνται νίκη για το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά μέλη μιας άλλης ακροδεξιάς οργάνωσης, των «Oath Keepers», καταδικάστηκαν σε προηγούμενες δίκες.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους για κατηγορίες σχετικές την εξέγερση στο Καπιτώλιο, ενώ ακόμη 80 έχουν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η δίκη των μελών των «Proud Boys» ήταν η μεγαλύτερη εξ αυτών που ξεκίνησαν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μια «ομάδα παραταγμένη πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, έτοιμοι να διαπράξουν βία για λογαριασμό του» προκειμένου να ανατραπεί η εκλογική του ήττα το 2020.