Διεθνείς αντιδράσεις από φορείς, οργανισμούς και πολιτικούς προκάλεσε ο βομβαρδισμός μαιευτηρίου που καταγγέλθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο Ζελένσκι όπου έκανε λόγο για 17 ενήλικες τραυματίες. 

Ads

Παράλληλα εικόνες με εγκύους να μεταφέρονται σε φορεία μετά την επίθεση κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε fake news την είδηση που την διέμεινε και ο ΟΗE, καθώς ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό, Ντμίτρι Πολιάνσκι υποστήριξε ότι το μαιευτήριο έχει γίνει στρατιωτική εγκατάσταση.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

image

image

image

image

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους καταδίκασε, εκ μέρους του οργανισμού, απερίφραστα «όλες τις πράξεις βίας κατά των εγκαταστάσεων υγείας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών». «Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας για ειρηνική επίλυση», τόνισε.

«Φρικιαστική η σημερινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μαιευτήρια και παιδικοί θάλαμοι. Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτούς» ανέφερε σε ανάρτησή του και ο Γ.Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συμπληρώνοντας πως «Αυτή η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει. Τέλος στην αιματοχυσία τώρα».

Η Κάθριν Ράσελ, εκ μέρους της UNICEF σχολίασε πως «με τρομάζει η αναφερθείσα επίθεση σήμερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας – μια επίθεση που φέρεται να άφησε μικρά παιδιά και γυναίκες υπό τοκετό θαμμένα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων». Και κατέληξε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά φοβόμαστε τα χειρότερα».

«Δύο εβδομάδες από τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και βλέπουμε αυξανόμενες επιθέσεις σε αμάχους. Όπως ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης σήμερα. Η φρίκη της ρωσικής επιθετικότητας δεν έχει όρια» παρατήρησε από πλευράς του και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν», συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.

Την επίθεση κατά του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης καταδίκασε και το Βατικανό, δια του Πρωθυπουργού του, Πιέτρο Παρολίν. «Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», τόνισε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου, υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων, υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οργισμένος για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης εμφανίστηκε χθες και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι ελάχιστα πράγματα είναι πιο διεστραμμένα από το να στοχεύει κανείς απροστάτευτους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, με ανάρτησή του στα social media, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις εναέριες ρωσικές επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως θα ζητηθεί από τον Πούτιν «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».

Για βάρβαρο βομβαρδισμό σε βάρος της Ουκρανίας έκανε λόγο από πλευράς του ο Λευκός Οίκος, καταδικάζοντας τη ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο.

«Ως μητέρα, αντιλαμβάνομαι τη φρίκη αυτού του είδους της επίθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Έκκληση στη Μόσχα είχε απευθύνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ώστε οι Ουκρανοί να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά.