Ένας 11χρονος που ταξίδεψε ολομόναχος από την Ζαπορίζια της Ουκρανίας έως τα σύνορα, με μία πλαστική σακούλα, το διαβατήριό του και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι είναι ο «ήρωας» της χθεσινής βραδιάς στη Σλοβακία.

Ads

«Δάκρυα στα μάτια… Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της περασμένης βραδιάς» έγραψαν οι σλοβακικές αρχές που ανήρτησαν φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό τους στο Facebook.

Οι γονείς του έπρεπε να μείνουν στην Ουκρανία, κι ως εκ τούτου το παιδί πραγματοποίησε το δύσκολο αυτό ταξίδι μόνο του.

«Οι εθελοντές τον φρόντισαν πρόθυμα, τον κράτησαν στα ζεστά και του παρείχαν τρόφιμα και αφεψήματα», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Όλα τα κέρδισε με το χαμόγελο, την τόλμη και την αποφασιστικότητά του, αντάξια ενός αληθινού ήρωα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ads

Διευκρινίζεται ότι χάρη τόσο στον αριθμό τηλεφώνου που ήταν γραμμένος στο χέρι του παιδιού, όσο και στο χαρτί με πληροφορίες που ήταν τοποθετημένο στη μέση του, όταν αφίχθη στα σύνορα, οι ιθύνοντες επικοινώνησαν με τους εκεί συγγενείς του για να το παραλάβουν με ασφάλεια.

Τον 11χρονο συνάντησε και ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, δίνοντάς του συγχαρητήρια για την τεράστια αποφασιστικότητα και το θάρρος που έδειξε το παιδί. «Διαβεβαιώνω όλους εκείνους που έφυγαν από την Ουκρανία πριν την πολεμική σύγκρουση, ότι εδώ στη Σλοβακία είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» διαμηνύει ο υπουργός σε ανάρτησή του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.