Σε φιάσκο ανάλογο εκείνου στον Κόλπο των Χοίρων κατά της Επανάστασης στην Κούβα τον Απρίλη του 1961 εξελίσσονται οι δύο αποτυχημένες έφοδοι μισθοφόρων στις αρχές της εβδομάδας στην Βενεζουέλα.

Ads

Το ενδιαφέρον και γκροτέσκο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν εμπλοκή, όχι μόνο  του γνωστού εκλεκτού των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, αλλά και αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που συνδέεται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δύο ομάδες μισθοφόρων, που είχαν την βάση τους στην Κολομβία, επιχείρησαν αντίστοιχες εφόδους δια ξηράς και θαλάσσης στην Βενεζουέλα  την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, αλλά αναχαιτίστηκαν από τον εθνικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου teleSUR.

Ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην πρώτη αποστολή, ομολόγησε ότι αποτελεί πράκτορα της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), Χοσέ Αλμπέρτο Σοκόρο Χερνάντεζ και όπως υποστήριξε ο Χόρχε Ροντρίγκεζ, υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, περιέγραψε με λεπτομέρειες την ανάμειξη της κολομβιανής και της αμερικανικής κυβέρνησης στις αποστολές. Στόχος τους ήταν η διενέργεια στρατηγικών επιθέσεων και δολοφονιών για την ανατροπή του καθεστώτος στη χώρα.

Ads

Δύο άτομα είναι Αμερικανοί πολίτες, τους οποίους μίσθωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Silvercop, o επικεφαλής της οποίας, Τζόρτναν Γκουντρό, πρώην «πρασινοσκούφης» των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις επιθέσεις ισχυριζόμενος ότι παρότι ζήτησε τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν την έλαβε.

Ωστόσο, τα στοιχεία «καίνε» ΗΠΑ και Γκουαϊδό. Λίγες μέρες πριν τις συγκεκριμένες απόπειρες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι «στη Βενεζουέλα, η πολυμερής προσπάθεια αποκατάστασης της δημοκρατίας εντείνεται και ζήτησα από την ομάδα μου να ανανεώσει τα σχέδιά μας για το εκ νέου άνοιγμα της πρεσβείας μας στο Καράκας».

Σύμφωνα με βίντεο που είχε ανεβάσει στο παρελθόν η Silvercop στην ιστοσελίδα της και με φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Instagram, o Γκουντρό και η συγκεκριμένη εταιρεία είχαν αναλάβει την ασφάλεια σε τουλάχιστον μια από τις δημόσιες ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας από τους συλληφθέντες μισθοφόρους επίσης υποστήριξε ότι οι δύο Αμερικανοί πολίτες που συμμετείχαν στη δεύτερη αποστολή είπαν ότι συνεργάζονται με τον επικεφαλής της ασφάλειας σε διάφορες εκδηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Κλειδί για την ανάμειξη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ήταν και πάλι ο Γκουντρό, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα συμβόλαιο που η εταιρεία του είχε υπογράψει με τον Γκουαϊδό τον περασμένο Οκτώβριο, έναντι 213 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι προφανές ότι ο και αυτοανακηρυσσόμενος… «πρόεδρος» Γκουαϊδό, δεν βρήκε τα λεφτά αυτά από το «υστέρημά» του…