Ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Λιβύη θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα, σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, στην «Washington Times». Ο υφυπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά σημείωσε ότι αυτό θα συμφωνεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ads

«Χρειαζόμαστε μετάβαση από το τωρινό καθεστώς, καθώς και πολιτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Δόλλης, ενώ πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συζητάει με τους συνεργάτες του και βρίσκεται σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις σχετικά με το επόμενο βήμα στη Λιβύη. Στη συνάντηση της Κυριακής, που κράτησε πάνω από μια ώρα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Δόλλη, επανέλαβε το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ και για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ υπογράμμισε ότι το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η αποφυγή μιας γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης και όχι προτάσεις εξόδου του Καντάφι.

Διπλωματική διέξοδο αναζητά ο Καντάφι

Την ίδια ώρα, διπλωματική έξοδο από τη σύρραξη αναζητά ο Μουαμάρ Καντάφι. Χθες, ζωντανά στιγμιότυπα με τον Μουαμάρ Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς τους μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη για εκλογές, Σύνταγμα και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, «αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας». Στο μεταξύ οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν παραταθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Κατά τη χθεσινή νύχτα, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί κάθε μορφή πολιτικής μεταρρύθμισης, όπως η διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας, ωστόσο, την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι. «Ο ηγέτης είναι ο εγγυητής της ασφάλειας για τη χώρα και της ενότητας του πληθυσμού και των φυλών. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για κάθε μετάβαση προς ένα μοντέλο δημοκρατίας και διαφάνειας», προειδοποίησε ο Μούσα Ιμπραΐμ.

Ads

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του πρέπει να αποχωρήσουν από την εξουσία και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις διπλωματικές προσπάθειες που επιχειρεί το καθεστώς Καντάφι για να διασωθεί, αναφερόμενος κατά πάσα πιθανότητα στην περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, χθες στην Άγκυρα με το Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκοντζί. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή.

«Ο Mουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία»
είναι το μήνυμα που μετέφερε η Άγκυρα στον απεσταλμένο του Λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με αναλυτές και σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του ασκούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης κ Αμπντουλάτι Ομπέιντι. Η υποδοχή του Λίβυου απεσταλμένου ήταν ιδιαίτερα ψυχρή και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ακόμα και να φωτογραφηθεί μαζί του, επισημαίνουν στην Άγκυρα, ενώ το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε ότι σύντομα αναμένονται στην Άγκυρα εκπρόσωποι του λεγόμενου μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Την άρνηση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, υπό την Κάθριν Άστον, για οποιαδήποτε επαφή με το καθεστώς Καντάφι, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Europe, σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δέχθηκαν προσέγγιση από απεσταλμένους του Καντάφι, προφανώς στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη. Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Διπλωματική επίθεση του Καντάφι, η Κάθριν Άστον αρνείται κάθε επαφή», τονίζει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος απορρίπτει τη λύση, που αναφέρεται στα ΜΜΕ, να αναλάβει ένας από τους γιους του Καντάφι την εξουσία ώστε να διαπραγματευθεί την εκεχειρία και μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο εκπρόσωπος της Κ. Άστον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το καθεστώς Καντάφι και ότι αυτό περιλαμβάνει και τους γιους του.

Παράλληλασήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γνωστοποίησε ότι έχει στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να καταστείλει τις λαϊκές διαμαρτυρίες δολοφονώντας πολίτες, πριν ακόμα την μεγάλη εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη, ανέφερε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου. «Έχουμε στοιχεία ότι μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο άτομα του καθεστώτος Καντάφι σχεδίαζαν τρόπους να χαλιναγωγήσουν τους διαδηλωτές στη χώρα με πρώτο σχέδιο τη δολοφονία διαφωνούντων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μορένο-Κάμπο, προσθέτοντας ότι τα σχέδια είχαν αρχίσει να εκπονούνται από τον Ιανουάριο με εντολή του Μουάμαρ Καντάφι. Ο εισαγγελέας σημείωσε ακόμη ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.

ΝΑΤΟ: Έχει καταστραφεί το 30% της στρατιωτικής δύναμης Καντάφι

Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει το 30% της στρατιωτικής δύναμης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Η αποτίμηση είναι ότι έχουμε καταστρέψει το 30% των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Καντάφι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μαρκ φαν Ουχμ, ανώτερος αξιωματικός του επιτελείου του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος την ενημέρωση σήμερα των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής της επιχείρησης Ενοποιημένος Προστάτης, στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ. Οι επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού στη Λιβύη άρχισαν στις 19 Μαρτίου και το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκησή τους από τις 31 Μαρτίου.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, κανένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δεν έχει πραγματοποιήσει έξοδο από τις 22.00 GMT (01.00 ώρα Λιβύης και Ελλάδος) χθες το βράδυ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται, ωστόσο, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ζητήσει την επέμβασή τους. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εις το εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αποστολές τροφοδοσίας εν πτήσει, παρεμβολών στα συστήματα ραντάρ και αναγνώρισης.

Η Βρετανία θα ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες με τέσσερα ακόμη μαχητικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη χθες σε ιταλική στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη της Royal Air Force που συμμετέχουν στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Κατά τη χθεσινή ημέρα συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στην πόλη Μπρέγκα, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ στο δυτικό τμήμα της χώρας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στο Τζαμπάλ Αλ-Γάρμπι και στη Μιζουράτα, πόλη που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί 40 ημέρες από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι και όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ζητούν αεροπορική υποστήριξη.

Στην εξαγωγή πετρελαίου αναμένεται να προχωρήσουν οι αντικαθεστωτικοί

Στην εξαγωγή πετρελαίου από τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους αναμένεται να προχωρήσουν για πρώτη φορά οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί. Δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας ενός εκατομμυρίων βαρελιών αναμένεται στο λιμάνι του Τομπρούκ, το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Είναι η πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, μετά την επιβολή των κυρώσεων, που οι εξεγερμένοι προχωρούν σε εξαγωγή πετρελαίου με ζητούμενο να ενισχύσουν τον αγώνα τους. Η εταιρεία Looyd’s List, που προσφέρει στοιχεία για τη ναυτιλία, αναφέρει ότι στο τάνκερ αναμένεται να φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου, και με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Equator υπό λιβεριανή σημαία και πιθανώς έχει κατεύθυνση το Κατάρ, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Εξεγερμένων.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα. Τις εκτιμήσεις αυτές ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας»
ανέφερε ο Κχατίμπ, στο 15μελές σώμα.

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις για αγορά πετρελαίου από τους εξεγερμένους

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους Λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ’ αυτή τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Αν τα έσοδα δεν ωφελούν το καθεστώς του Καντάφι, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με εμπορικές συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Μαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Αναφορικά με το πετρέλαιο, η γραμμή μας είναι πολύ σαφής» δήλωσε. Η ΕΕ υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν στόχο τα έσοδα από το πετρέλαιο να μην φτάνουν στα χέρια του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, υπενθύμισε. «Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι συνήθεις εμπορικές πρακτικές», τόνισε.

Έκκληση για οικονομική βοήθεια από τον ΟΗΕ

Έκκληση για τη συγκέντρωση 310 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα επιτρέψουν να βοηθήσει 1,5 εκατομμύριo πρόσφυγες από τη Λιβύη ή εκτοπισμένους απευθύνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού του ΟΗΕ. Τα χρήματα αυτά αποσκοπούν στη χορήγηση βοήθειας σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση, εκ των οποίων περισσότεροι από 400.000 είναι πρόσφυγες.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ) που είναι αρμόδιος για την απομάκρυνση των προσφύγων από τα σύνορα με τη Λιβύη χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη. «Σήμερα δεν έχουμε άλλα χρήματα για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών, έχουμε δεσμεύσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί προς το παρόν» εξήγησε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του OIM Ζαν-Φιλίπ Σοζί, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία αντλεί αυτήν τη στιγμή από τα αποθέματά της και καλέσε για άλλη μια φορά τις δωρήτριες χώρες να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια του οργανισμού.