Ο αποστάτης που έπεισε το Λευκό Οίκο ότι το Ιράκ διαθέτει κρυφό πρόγραμμα βιολογικών όπλων αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι δηλώσεις του, που χρησιμοποιήθηκαν για τη νομιμοποίηση της εισβολής στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν ψέματα.

Ads

Ο Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, στον οποίο Γερμανοί και Αμερικάνοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αποδώσει το κωδικό όνομα Curveball, αποκάλυψε στη βρετανική Guardian πως κατασκεύασε όλες τις ιστορίες περί κινητών βιολογικών όπλων και παράνομων εργοστασίων, επιθυμώντας να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο είχε εγκαταλείψει το 1995.

«Μπορεί να είχα δίκιο, μπορεί και όχι», δηλώνει. «Μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι για να ανατρέψω το καθεστώς. Εγώ και οι γιοι μου είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι που ήμασταν η αιτία να έχει το Ιράκ την ευκαιρία του για δημοκρατία».

Η παραδοχή συμπίπτει με την 8ετή επέτειο της ομιλίας του Κόλιν Πάουελ στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στηήριξε στα ψέματα που ο Janabi είχε πει στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND. Έρχεται, ακόμη, μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του Αμερικανού πρώην υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου παραδέχεται ότι το Ιράκ δεν διέθετε πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής.

Ads

Ο πρώην επικεφαλής της CIA στην Ευρώπη Tyler Drumheller χαρακτηρίζει «συναρπαστικές» τις παραδοχές του Janabi, τονίζοντας πως η αποκάλυψη της αλήθειας «τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα».

Σε σειρά συναντήσεών του με τη Guardian στη Γερμανία, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, ο Janabi σημείωσε πως είχε πει σε Γερμανό αξιωματούχο, που ταυτοποιεί ως Dr Paul, για κινητά φορτηγά με βιολογικά όπλα στη διάρκεια του 2000. Η BND, σύμφωνα με τον ίδιο, του είχε προσδώσει την ταυτότητα του εκπαιδευμένου στη Βαγδάτη χημικού μηχανικού και τον προσέγγισε λίγο μετά τη 13 Μαρτίου του ίδιου έτους, αναζητώντας εσωτερικές πληροφορίες για το Ιράκ.

«Είχα πρόβλημα με το καθεστώς του Σαντάμ. Ήθελα να το ξεφορτωθώ και τώρα είχα την ευκαιρία», τονίζει.