Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ η επιλογή του γνωστού περιοδικού Time να αναδείξει τον δισεκατομμυριούχο και ισχυρό άνδρα της Tesla Έλον Μασκ, σε πρόσωπο της χρονιάς για το 2021. Ο Αμερικανός κροίσος –του οποίου η περιουσία φτάνει τα 300 δισ δολ, ξεπερνώντας και τον Τζεφ Μπέζο- έχει προκαλέσει επανειλημμένα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τις οικονομικές και πολιτικές του θέσεις.

Ads

Το περιοδικό Time, περιγράφοντάς τον ως «κλόουν, ιδιοφυΐα, προκλητικό σε δηλώσεις (edgelord), οραματιστή, βιομήχανο, σόουμαν», ανέφερε το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μασκ, από την ίδρυσή της SpaceX το 2002, μέχρι τη δημιουργία της εταιρείας ΑΠΕ SolarCity, εκτός από την Tesla τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Ωστόσο, ο Μασκ είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα λόγω της στάσης του απέναντι στη φορολογία, καθώς εναντιώνεται σε έναν «φόρο δισεκατομμυριούχων» που επικαλούνται ορισμένοι. Ο ίδιος μαζί με άλλους γνωστούς κροίσους, πλήρωσε μόνο μικρούς φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τη σημαντική αύξηση της συνολικής περιουσίας του μεταξύ 2014 και 2018 σύμφωνα με έρευνα της Propublica. Συγκεκριμένα ο Μασκ πλήρωσε «πραγματικό» συντελεστή μόλις 3,27%.

Μπορεί, βέβαια, η φορολογία που καταβάλει να είναι νόμιμη αλλά αποκαλύπτει τις αδικίες στην φορολογία των ΗΠΑ που επιβάλλεται να αυξήσουν τον φόρο στον πλούτο πλέον. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ανάρτησε στο Twitter ότι η απόφαση του Time υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα «έτσι το πρόσωπο της χρονιάς θα πληρώσει πραγματικά φόρους και θα σταματήσει να κλέβει από όλους τους άλλους».

Ads

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Έλον Μασκ έχουν, επίσης, κατά καιρούς σοκάρει για την οξύτητά τους. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο με ανάρτησή του απάντησε στον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς: «Ξεχνώ διαρκώς ότι ζεις ακόμα. Θες να πουλήσω κι άλλες μετοχές, Μπέρνι; Απλά πες το μου». Στη συνέχεια, ο δισεκατομμυριούχος είχε επιμείνει, με νέο tweet εναντίον του Σάντερς, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Μπέρνι είναι άρπαγας, όχι δημιουργός».

Ο Μασκ, επίσης, έχει στραφεί και εναντίον του συνδικαλισμού. Ο πρώην υπουργός Εργασίας επί κυβερνήσεως Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ, υπενθύμισε ότι ο Μασκ «απείλησε παράνομα να αφαιρέσει δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών εάν συνδικαλιστούν οι εργαζόμενοι». Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε γράψει σε ένα tweet το 2019 «Γιατί να πληρώνεις συνδικαλιστικές εισφορές και να εγκαταλείπεις τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών για το τίποτα;».

Σχετικά με τον κορονοίό, ο Μασκ είχε κερδίσει μάλιστα τον «πρώτο» γύρο της διαμάχης το 2020, υποβαθμίζοντας του κινδύνους από τον κορονοϊό σε μια σειρά από tweets καταφέρνοντας αρχικά να κρατήσει το εργοστάσιό στη βόρεια Καλιφόρνια ανοιχτό παρά τις οδηγίες των τοπικών αρχών. Ο συγγραφέας Kurt Eichenwald είπε ότι ήταν η «χειρότερη επιλογή από ποτέ».

Τι απαντά το περιοδικό

Πάντως, το περιοδικό τόνισε ότι η ετήσια αναγνώρισή του Μασκ δεν ήταν ένα βραβείο, αλλά μάλλον, «αναγνώριση του ατόμου που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στα γεγονότα της χρονιάς, για καλό ή για κακό». Το βραβείο είχε προηγουμένως απονεμηθεί σε πάπες, εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας για τον Έμπολα και στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά και στον Χίτλερ και τον Στάλιν, οι οποίοι το έλαβαν δύο φορές.

Επίσης, το περιοδικό υπογράμμισε την πρόσφατη παραδοχή του Μασκ στο Twitter ότι τα μισά tweets του έγιναν «σε έναν πορσελάνινο θρόνο» (εννοεί στην τουαλέτα). Χτίζοντας το προφίλ του προκλητικού «αφεντικού», το Time συνέχισε να καταγράφει λεπτομερώς ένα από αυτά τα καταιγιστικά «tweet τουαλέτας» προτού καταλήξει: «Αυτός είναι ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να σώσει τον πλανήτη μας και να μας κάνει να κατοικήσουμε έναν νέο».

Ωστόσο, η επιλογή του περιοδικού αμφισβητήθηκε και στο Twitter, από χρήστες που πρότειναν ότι άλλες προσωπικότητες μπορεί να είναι πιο άξιες αναγνώρισης φέτος. Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις ήταν το πρόσωπο -ή πρόσωπα- της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2020.

Το σίγουρο είναι ότι ο Έλον Μασκ έχει ασκήσει πολύ μεγάλη επίδραση σε εκατομμύρια ανθρώπους και ειδικά επενδυτές, ενώ μόνο όσοι τον ακολουθούν στο Twitter ανέρχονται σε 66 εκατομ. Οι αναρτήσεις του μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση όπως είχε γίνει το 2018, όταν ρυθμιστικές αρχές του Χρηματιστηρίου τον μήνυσαν για ένα και μόνο tweet σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla.

Με πληροφορίες από Guardian