Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Λούβρο για να θαυμάσουν το διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τη Μόνα Λίζα. Τώρα έρχεται στο προσκήνιο και η Γυμνή Τζοκόντα , η ερωτική αναπαράσταση του διάσημου πίνακα.

Ads

Η Γυμνή Τζοκόντα είναι ένα σχέδιο με κάρβουνο και αποτελεί μυστήριο ως προς την προέλευσή της. Ο πολύτιμος πίνακας Γυμνή Τζοκόντα φυλάσσεται στο Musée Condé στην περιοχή Chantilly της Γαλλίας, όπως και όλη η συλλογή που το 1897 δώρισε ο Ερρίκος της Ορλεάνης, δούκας d’Aumale.

Αν και ο πίνακας απαγορεύεται να βγει κανονικά από το μουσείο, εδώ και ένα μήνα έχει μεταφερθεί στο Παρίσι, όπου ομάδες ειδικών περνούν τον πίνακα από λέιζερ, ραδιογραφίες και αναλύσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υποστηρίζεται ότι πίνακας χρονολογείται μεταξύ του 1485 και του 1538 και ότι είχε βγει προς πώληση στην Ιταλία όσο ζούσε ακόμη ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

image

Ads

«Αυτό το σχέδιο είναι πολύ κατεστραμμένο στις άκρες, αλλά διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση σε επίπεδο προσώπου και χεριών. Είναι προφανώς μια προετοιμασία σχεδίου πριν μεταφερθεί σε πίνακα. Σήμερα βλέπουμε πολλές μικρές τρύπες γύρω από το πρόσωπο. Τον 19ο αιώνα, στην εποχή του δούκα d’Aumale, αυτό το σχέδιο αποδιδόταν στον ζωγράφο Toscan. Στη συνέχεια, οι ειδικοί το απέδωσαν σε μια παραλλαγή του 17ου ή 18ου αιώνα στην Τζοκόντα. Πολλοί το απέδωσαν σε μαθητές του ατελιέ του Λεονάρντο ντα Βίντσι», εξηγεί στη Le Figaro ο συντηρητής Mathieu Deldicque.

«Σήμερα πιστεύουμε ότι το ένστικτο του Ερρίκου της Ορλεάνης ήταν σωστό. Αυτό το σχέδιο της Γυμνής Τζοκόντας ήταν του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τουλάχιστον εν μέρει», προσθέτει.

Το ερώτημα που παθιάζει τους ειδικούς και αναζητούν απαντήσεις είναι αν η Γυμνή Τζοκόντα ήταν σύγχρονη ή προγενέστερη της διάσημης Μόνα Λίζα και αν το συγκεκριμένο σχέδιο έχει σχέση με άλλες Γυμνές Τζοκόντες, οι οποίες ζωγραφίστηκαν σε εποχές που δύσκολα χρονολογούνται και βρίσκονται σήμερα στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Ανάμεσά τους, η πιο διάσημη Γυμνή Τζοκόντα βρίσκεται στο Μουσείο Ermitage της Αγίας Πετρούπολης.

Flore ή Γυμνή Τζοκόντα, ανώνυμου ζωγράφου του 17ου αιώνα:

image

Γυμνή Τζοκόντα, 16ος αιώνας, Μουσείο Ermitage, Αγία Πετρούπολη. Αποδίδεται σε μαθητή του Ντα Βίντσι:

image

Mona Vanna ή Γυμνή Τζοκόντα, 17ος-18ος αιώνας. Αποδίδεται σε μιμητή του Λεονάρντο ντα Βίντσι:

image

Η Γυμνής Τζοκόντας που πιθανότατα να είναι του Ντα Βίντσι θα παρουσιαστεί στο κοινό σε μεγάλη έκθεση που προετοιμάζεται στο Παρίσι το 2019, για τη συμπλήρωση 500 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου.