Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των αγνοουμένων μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία, προκαλώντας το θάνατο 22 ανθρώπων.

Ads

Ο απολογισμός ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές και παραμένει προσωρινός, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρεθούν κι άλλα θύματα όταν υποχωρήσουν τα νερά.

Μέχρι στιγμής στην πόλη Ντραγκινιάν, στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βαρ, στην οποία ζουν περίπου 40.000 άνθρωποι, η στάθμη των υδάτων στους δρόμους ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Η πόλη αυτή θεωρείται η περισσότερο πληγείσα από τις πλημμύρες με 11 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές του Βαρ, τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές της πυροσβεστικής, η πτώση της στάθμης των υδάτων έχει αρχίσει αλλά ακόμη υπάρχουν ζώνες στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερα από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων και περισσότεροι από 2.000 μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταφύγια από την αρχή των σφοδρών βροχοπτώσεων την περασμένη Τρίτη. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε εκ νέου σε περίπου 104.000 νοικοκυριά στο Βαρ, καθώς τα μέτρα αποκατάστασης του δικτύου δεν απέδωσαν. Επίσης σχεδόν 20.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη σταθερή τηλεφωνία.

Ads

Για να διασφαλιστεί η προμήθεια πόσιμου νερού, η νομαρχία επέταξε δεξαμενές και δρομολογεί τη διανομή φιαλών νερού.

Μολονότι το ξέσπασμα κάποιων νέων καταιγίδων στη διάρκεια της νύχτας ξύπνησε το φόβο στους κατοίκους της περιοχής για νέες πλημμύρες, σήμερα όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους υπερνικώντας τις αναρίθμητες δυσκολίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτφέ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή χθες, έκανε λόγο για «μια άνευ προηγουμένου καταστροφή», ενώ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσκεψη του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Από πλημμύρες πλήττεται και η Ουγγαρία, όπου προκλήθηκαν ζημιές ύψους 100 δισεκατομμυρίων φιορινιών (350 εκατομμύρια ευρώ). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, «Οι ζημιές ξεπερνούν το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων φιορινιών σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από τρεις χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ η γεωργία υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κόστος αποκατάστασης των δρόμων ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ πρόσθεσε ο κ. Πίντερ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια απ΄οτην ΕΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 500 πολίτες έχουν μείνει άστεγοι, ανέφερε η εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Αννα Νάγκι.