Σοκ προκαλούν εικόνες από την Υεμένη, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού μόλις πέντε μηνών, το οποίο πέθανε από την πείνα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο πόλεμος που μαίνεται στη χώρα -ανάμεσα στη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούτι- έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Ads

Όπως υπογραμμίζεται σε έκθεση της UNICEF, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό που απειλεί την ίδια τους τη ζωή, εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή καθαρό νερό, ενώ κάποια στρατολογούνται στον πόλεμο που μαίνεται επί έναν χρόνο στη χώρα.

[Προσοχή, το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες]

Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλουν πως ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία προκάλεσε τον θάνατο «διπλάσιου αριθμού» ανθρώπων απ’ ό,τι όλες μαζί οι άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα, όπου περισσότεροι από 3.200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

Ads

«Χτύπησαν αγορές, νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, εργοστάσια, γαμήλιες δεξιώσεις – και εκατοντάδες κατοικίες σε χωριά, πόλεις, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Παρά τα πολλά διεθνή διαβήματα, αυτά τα τρομερά συμβάντα εξακολουθούν να συμβαίνουν με απαράδεκτη συχνότητα», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα’αντ Αλ Χουσέιν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύρραξη στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 6.300 ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν άμαχοι (3.218) αφότου ξεκίνησε η επέμβαση του αραβο-σουνιτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που εξακολουθούν να ελέγχουν τη Σαναά και μεγάλο μέρος του νότιου και δυτικού τμήματος της χώρας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 30.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους περισσότεροι από 5.700 είναι άμαχοι.

Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ