Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 38 και την απελπισία να έχει επικαθίσει, όπως η στάχτη και η λάβα, στους επιζώντες, οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, από την οποία έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι, είναι συγκλονιστικές.

Ads

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι αρχές προχωρούν σε συνεχείς εκκενώσεις περιοχών, λόγω των νέων πυροκλαστικών κυμάτων που δημιουργούνται από το ηφαίστειο.

Η συνεχής πτώση ηφαιστειακής τέφρας, η οποία έφθασε σε ύψος 3.763 μέτρων από το στόμιο του κώνου, που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο. Συνεργεία δουλεύουν για να καθαρίσουν τον μοναδικό διάδρομο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αεροσκαφών, σημείωσε η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας.

Η πυκνή στήλη καπνού και ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, τη δεύτερη από την αρχή της χρονιάς, υψώθηκε στα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα, διευκρίνισε ο Νταβίντ δε Λεόν, ο εκπρόσωπος της CONRED.

Ads

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους.