Την πρόταση ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά την Κυριακή – πρόταση όμως που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.
Ads
Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί την πρόταση.
Την πρόταση είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008.
«Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)” και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ’ αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ απόδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις του κ.Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και τότε ο Αμερικανός διπλωμάτης επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Ζητούμενο: η λύση σήμερα» απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Το ζητούμενο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι «να βρεθεί λύση σήμερα», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ν.Γκρούεφσκι. Η Ελλάδα περιμένει ανταπόκριση στις προτάσεις που έχει καταθέσει, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών. «Το ζητούμενο δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Τις δηλώσεις του Ν.Γκρούεφσκι σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός Εξωτερικών το 2008, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επενδύει και πάλι στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, που οδήγησαν τη χώρα του στο περιθώριο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, το ΛΑΟΣ σχολίασε σε σχετική του ανακοίνωση: «Προφανώς είναι unfair η ίδια πρόταση να τεθεί υπ’ όψιν του λαού της FYROM και όχι του Ελληνικού λαού. Αντιλαμβάνεται προφανώς ο πρωθυπουργός ότι τυχόν υιοθέτηση ονομασίας ερήμην του Ελληνικού λαού σημαίνει για εμάς πάραυτα απόλυτο casus belli».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >