Ανώτατα θρησκευτικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν εκδώσει ένα εγχειρίδιο για τον βασανισμό και βιασμό των φυλακισμένων γυναικών.

Ads

Πληροφορίες από το έγγραφο, που φέρεται να έπεσε στα χέρια των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, αποκαλύπτει το Reuters. Το «εγχειρίδιο» βασανιστηρίων και βιασμών κατασχέθηκε στη Συρία τον Μάιο κατά τη διάρκεια επιχείρησης.  

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, που είναι γραμμένο με τη μορφή «φετφά», δηλαδή θρησκευτικής γνωμοδότησης που στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχύ νόμου, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις κρατούμενες, ωστόσο οι «σκλάβες του σεξ», όπως αποκαλούνται οι φυλακισμένες γυναίκες, μπορούν να βιαστούν αλλά δεν θα πρέπει να χωρίζονται από τα παιδιά τους. Ακόμη πατέρας και γιος δεν θα πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές με την ίδια «σκλάβα», ενώ εάν κάποιος έχει δύο «σκλάβες» – μητέρα και κόρη – απαγορεύεται να έχει επαφές και με τις δύο.

Οι τζιχαντιστές έχουν κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως σκλαβώνουν μέχρι και κορίτσια 12 ετών, ειδικά μέλη της μειονότητας Γιαζίντι, στο βόρειο Ιράκ. Οι Γιαζίντι για τα πιστεύω τους  έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του μίσους για αιώνες, καθώς από τους ισλαμιστές θεωρούνται αιρετικοί και λάτρεις του διαβόλου. Πολλές γυναίκες Γιαζίντι αντιμετωπίζονται ως λάφυρα πολέμου και προσφέρονται σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ως δώρο ή πωλούνται ως «σεξουαλικές σκλάβες».

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, τα έγγραφα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να κατανοήσουν πώς μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια περίπλοκη οργάνωση που ελέγχει εδάφη και έχει προϋπολογισμό.