Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο άνθρωπος που έριξε τη χαριστική βολή στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο λεγόμενος «εκτελεστής» θα εμφανιστεί δημόσια και θα αποκαλύψει τα πάντα για τον ίδιο και την αποστολή σε εκπομπή του Fox. Το όνομα αυτού αποκαλύπτει σήμερα, πριν η εκπομπή βγει στον αέρα στις 11 Νοέμβρη, η βρετανική Daily Mail.

Ads

 
Πρόκειται – σύμφωνα πάντα με τη Daily Mail – για τον, βετεράνο της SEAL, Ρομπ Ο’ Νιλ, που τα τελευταία χρόνια βγάζει τα προς το ζην δίνοντας διαλέξεις ως ομιλητής και «εκπαιδευτής» για ενίσχυση ομαδικής συνεργασίας σε εταιρείες και οργανισμούς.

image
 
Αν και έχει γίνει διάσημος με την μετέπειτα δραστηριότητά του, στο βιογραφικό του αναφέρονται μεν οι παρασημοφορήσεις του και η συμμετοχή του σε «εξαιρετικά σημαντικές αποστολές» αλλά όχι η επιχείρηση για τον Μπιν Λάντεν για την οποία υπήρχαν πάντα πλήθος σεναρίων αλλά στην πραγματικότητα είχε τηρηθεί άκρα μυστικότητα.
 
Τώρα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι αυτός είναι το μέλος της ομάδας των SEAL που πάτησε την σκανδάλη στην επιχείρηση. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που μίλησε το 2013 στο περιοδικό Esquire υπό το ψευδώνυμο «The Shoοter».

image
 
Η MailOnline μάλιστα συνομίλησε με τον πατέρα του Τομ Ο’ Νιλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο γιος του αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του για τα όσα συνέβησαν στο Πακιστάν επειδή του αφαιρέθηκαν προνόμια μόνο και μόνο επειδή αποχώρησε πρόωρα από το σώμα, μετά από 16 αντί για 20 χρόνια. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η οικογένεια του δεν φοβάται ότι θα γίνει στόχος των τζιχαντιστών: «Θα βάλω έναν κόκκινο στόχο στην πόρτα και θα πω, “ελάτε”» υποστηρίζει.
 
Η απόφασή του Ο’Νιλ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες από την επιχείρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις της SEAL που τον κατηγορούν ότι παραβίασε την στρατιωτική τιμή του σώματος των πεζοναυτών. Άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Πενταγώνου σε όσα θα αποκαλύψει στην εκπομπή του Fox.
 
Πάντως δεν είναι ο μοναδικός από την ομάδα των 23 πεζοναυτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση του 2011 και κάνουν κάποιες αποκαλύψεις. Το 2012 ο Μάθιου Μπισόνετ εξέδωσε το βιβλίο No Easy Day αποκαλύπτοντας κάποια στοιχεία από όσα συνέβησαν στο Αμποταμπάντ δεχόμενος άμεσα τα πυρά του Πενταγώνου και των συναδέλφων του.

Ads