Εγκρίθηκαν από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, οι κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Αυτό ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς για να ανταποκριθεί στο αίτημα της Δύσης για διαφάνεια αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ads

Οι κυρώσεις είχαν επί της αρχής αποφασιστεί τον Ιούλιο και αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τραπεζικών συναλλαγών.

Στο κείμενο που ενέκριναν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιγράφονται με λεπτομέρεια μεταξύ άλλων οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ιρανική βιομηχανία στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και για τις οποίες απαγορεύονται ξένες επενδύσεις στο Ιράν.

Οι Ευρωπαίοι απαγορεύουν επιπλέον τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων σε πλοία που ναυλώνονται από την ιρανική εταιρία θαλάσσιων μεταφορών IRISL και τις θυγατρικές της. Το σημείο αυτό προκάλεσε συζητήσεις κυρίως με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα, που έχουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ads

Η Τεχεράνη έδινε χρήματα στο γραφείο του Αφγανού προέδρου

Το δημοσίευμα των New York Times ότι η Τεχεράνη έδινε χρήματα στο γραφείο του Αφγανού προέδρου επιβεβαίωσε ο Χαμίντ Καρζάι. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν παραδέχτηκε ότι γνώριζε το γεγονός, επιμένοντας ότι επρόκειτο για «διαφανή» διαδικασία.

Σύμφωνα με τους New York Times, τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από επίσημη επίσκεψη του Αφγανού προέδρου στην Τεχεράνη, μία μεγάλη τσάντα με ευρώ δόθηκε στον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Ουμάρ Νταουντζάι από τον Ιρανό πρέσβη στο Αφγανιστάν, Φέντα Χουσείν Μαλίκι. Οι Times αναφέρουν ότι τα χρήματα είχαν ως στόχο να προωθήσουν τα ιρανικά συμφέροντα στην Καμπούλ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν έφταναν στις τσέπες αξιωματούχων αλλά προορίζονταν για τα λειτουργικά έξοδα της προεδρίας. Πρόσθεσε δε, ότι ο Ουμάρ Νταουντζάι λάμβανε τα χρήματα υπό τη δική του καθοδήγηση.

“Η κυβέρνηση του Ιράν μας παρείχε 5.000 ή 6.000 ευρώ μία ή δύο φορές το χρόνο” δήλωσε ο Χαμίντ Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι πολλές χώρες έχουν δώσει χρήματα στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.