Την κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, έχει δρομολογήσει το Ισραήλ, όπου την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί μια επιτροπή αρμόδια για να επιτρέψει την ανέγερση αυτή.

Ads

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι, «προτίθεμαι να συγκαλέσω το συντομότερο δυνατόν μια επιτροπή σχεδιασμού και κατασκευών στην Ιερουσαλήμ για την επανέναρξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Ραμάτ Σλόμο. Αλλά αυτή τη φορά οι συνομιλίες δεν θα διεξαχθούν στη διάρκεια των επισκέψεων αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υποχώρησε ούτε θα υποχωρήσει απέναντι στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει την κατασκευαστική δραστηριότητα παντού στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού στην αιωνιότητα», τόνισε επίσης ο Γισάι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν επιβεβαίωσε την είδηση, υπογραμμίζοντας ότι η ανέγερση νέων οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί «την επίσημη θέση της κυβέρνησης» και πως «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ιερουσαλήμ».

Ads

Ο αραβικός ανατολικός τομέας της αγίας πόλης κατελήφθη στη διάρκεια του πολέμου των ‘Εξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ανατολική Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.