Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν τη σύλληψη ή και δολοφονία ενός Αμερικανού πολίτη, του ριζοσπάστη ιμάμη Anwar al-Awlaki, ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στο σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και αυτήν την περίοδο έχει καταφύγει στην Υεμένη.

Ads

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο ιμάμης που καθίσταται επίσημος στόχος έχει συνδεθεί με την πρόσφατη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ από τον Umar Farouk Abdulmutallab τα περασμένα Χριστούγεννα. Επιπλέον, συνδέεται και με τους πυροβολισμούς που καταγράφηκαν στη βάση Fort Hood του αμερικανικού στρατού στο Τέξας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων.

Ο Anwar al-Awlaki, βρίσκεται πλέον στο κατάλογο στόχων της CIA. Είναι πολύ σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, για έναν αμερικανό πολίτη να συμπεριληφθεί στη λίστα. Ένας ανώτερος αξιωματούχος επί George W. Bush δήλωσε στους New York Times ότι δεν γνωρίζει κανέναν Αμερικανό που να έχει προστεθεί στη λίστα όταν βρισκόταν στην εξουσία ο George W. Bush.

Ο Anwar al-Awlaki έζησε και σπούδασε στις ΗΠΑ, όπου διετέλεσε και ιμάμης στο Σαν Ντιέγκο. Τα κηρύγματά του παρακολουθούσαν δύο από τους αεροπειρατές των πτήσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έφυγε από τις ΗΠΑ το 2007, με προορισμό την Υεμένη.

Ads