Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνομιλία του με μια ομάδα υποστηρικτών του, έξω από την είσοδο του μεγάρου “Παλάτσο Γκρατσιόλι”, στη Ρώμη, υποστήριξε ότι «στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος, υπάρχει εγκληματική οργάνωση».

Ads

Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι «πρέπει να συσταθεί μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που να φέρει στο φως τα ονοματεπώνυμα των συγκεκριμένων δικαστικών». Ένας από τους συμμετέχοντες κατέγραψε τη συνομιλία με το κινητό του και το βίντεο αναρτήθηκε σήμερα στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να είπε επίσηςπως «κάθε φορά που ξεκινά μια δίκη σε βάρος μου, με χαρακτηρίζουν ατιμώρητο, είμαι απελπισμένος, ενώ στην πραγματικότητα, δεν αληθεύει ούτε ένα από τα γεγονότα για τα οποία μου ζητούν να λογοδοτήσω». Κατηγόρησε επιπλέον την αριστερά ότι βρίσκεται σε συμφωνία με το δικαστικό σώμα προκειμένου να ανατραπεί το υπάρχον εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Ιταλική Ένωση Δικαστικών, «Αnm», ανταπάντησε τονίζοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις, τροφοδοτούν ένα κλίμα έντασης που ζημιώνει την χώρα. Είναι παράδοξο, ένας ανώτατος κρατικός ιθύνοντας, να προχωρεί στην αποδυνάμωση και υπονόμευση μιας άλλης κρατικής εξουσίας, η οποία, αντιθέτως, θα έπρεπε να τυχαίνει στήριξης, στην δράση της κατά των διαφόρων μορφών εγκληματικότητας».

Ads

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, τόνισε πως «μοιάζει απίστευτο, ένα άτομο που χρησιμοποιεί τέτοια χυδαιότητα, να κυβερνά μια χώρα σαν την δική μας».

Ο Ίταλο Μποκκίνο, εκπρόσωπος του κινήματος «Μέλλον και Ελευθερία» του Τζιανφράνκο Φίνι πρόσθεσε ότι «οι δικαστικοί καταπολεμούν τις εγκληματικές οργανώσεις. Πρέπει να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις, σε όλους τους τομείς και να προσφέρουμε μεγαλύτερη στήριξη στην δικαιοσύνη, που καταδιώκει τις πραγματικές, εγκληματικές οργανώσεις».

Ωστόσο, ο Τζιανφράνκο Φίνι, κατηγορείται για ένα σκάνδαλο οικονομικής φύσεως. Πρόκειται για τη διερεύνηση της ιδιοκτησίας ενός διαμερίσματος 55 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο Μονακό. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα δόθηκε το 1999 ως κληρονομιά στην «Εθνική Συμμαχία» (το κόμμα του Φίνι) και το 2008 μεταπωλήθηκε σε δύο offshore εταιρείες σε τιμή χαμηλότερη της πρώτης αγοράς.