Για «ενδείξεις» πως το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, κάνει λόγο το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις ως τώρα υφιστάμενες ενδείξεις, φαίνεται πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες», καθώς λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύτηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.

Ads

«Δεν ξέρουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες της υπόθεσης (…) Όμως η υπουργός Ίλζε Άιγκνερ δήλωσε σαφώς χθες ότι οι γεωργοί υποφέρουν από μια κατάσταση που φαίνεται ότι προκλήθηκε, το λέω με επιφύλαξη, από κάποια δόση εγκληματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ζωικά λίπη που παρήχθησαν από το γερμανικό όμιλο Harles und Jentzsch έχουν προκαλέσει το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη προϊόντων που εξήχθησαν ως την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών Harles und Jentzsch, η οποία κατηγορείται για το σκάνδαλο με τις διοξίνες, απορρίπτει τις κατηγορίες της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν χρησιμοποιήσαμε μη εγκεκριμένα λίπη», δηλώνει ο διευθυντής της εταιρείας Ζίγκφριντ Ζίβερτ σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Spiegel TV.

Ads

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν γνωρίζει την προέλευση της μόλυνσης με διοξίνη. «Δεν μπορώ να πω. Βρισκόμαστε στο στάδιο της πραγματοποίησης εξετάσεων. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές. Αυτό μας αιφνιδίασε», τονίζει

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδικός Διεπαγγελματικός Οργανισμός για τα ζώα κτηνοτροφίας, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά (PVE) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατασχέθηκαν περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη.

Παράλληλα, η Βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι τα αυγά που εισήχθησαν από τη Γερμανία και είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί με διοξίνη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν τα οποία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

Ειδικότερα, η αρμόδια βρεατνική υπηρεσία σημειώνει ότι τα αυτά που έχουν μολυνθεί με διοξίνη παραδόθηκαν σε υγρή μορφή σε δύο κατασκευαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην εταιρεία Kensey Foods στην Κορνουάλη και στην Memory Lanes Cakes Itd στο Κάρντιφ, η οποία ανήκει στην Finsbury.

«Τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια κατανάλωσης, ενώ η πλειοψηφία τους έχει ήδη πωληθεί. Τα σουπερ μάρκετ αποσύρουν από τα ράφια τους μία μικρή ποσότητα που δεν έχει ακόμη λήξει», σημειώνει η υπηρεσία.

Ωστόσο, η FSA τονίζει ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών καθώς τα αυγά έχουν αναμιχθεί με μη μολυσμένα, με αποτέλεσμα να έχει αραιωθεί το επίπεδο της διοξίνης». «Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει όταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα διοξίνης γίνεται για μεγάλη χρονική περίοδο», προσθέτει.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) ζήτησε επειγόντως έλεγχο για το αν οι εισαγωγείς έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων έχουν εισάγει και προμηθεύσει την ελληνική αγορά, με προϊόντα προερχόμενα από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γερμανίας, όπου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διοξίνες.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΟΓΑΚ θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να διενεργηθούν και στοχευμένοι έλεγχοι εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ύποπτες εισαγωγές και θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση των καταναλωτών για τα αποτελέσματα.

Να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της για την προστασία της υγείας του λαού ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με αφορμή το νέο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε ουσιαστικούς ελέγχους» για την ύπαρξη διοξινών σε εισαγόμενα και παραγόμενα τρόφιμα πλατιάς κατανάλωσης» και να μην «κρύβεται πίσω από τις αναξιόπιστες και σκόπιμες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, το μηχανισμό συγκάλυψης των διατροφικών σκανδάλων που λειτουργεί στην ΕΕ και το διακοσμητικό ρόλο του ΕΦΕΤ».

Για επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας μας, για την ανίχνευση και καταστροφή τυχόν μολυσμένων με διοξίνες παρτίδων κρεάτων ή ζωοτροφών κάνει λόγο και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο διοξίνης: Κλείνουν 4.700 φάρμες στη Γερμανία, έρευνες του ΕΦΕΤ στην Ελλάδα