Ο Χαλίν Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται από τις ΗΠΑ, ως ένας από τους κύριους «εγκεφάλους» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και σήμερα είναι φυλακισμένος στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για να βοηθήσει τα θύματα της επίθεσης στην αγωγή τους κατά της Σαουδικής Αραβίας, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μην επιδιώξουν τη θανατική ποινή του.

Ads

Ο Χαλίν Σέιχ Μοχάμεντ εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της CIA και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν στην πόλη Rawalpindi τον Μάρτιο του 2003. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις της CIA και ανακρίθηκε με μεθόδους οι οποίες στη συνέχεια επικρίθηκαν ως βασανισμοί.

Η προσφορά του Χαλίν Σέιχ Μοχάμεντ αποκαλύφθηκε την Παρασκευή σε επιστολή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν από δικηγόρους που εκπροσωπούν ιδιώτες και επιχειρήσεις που ζητούν αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, τη Βόρεια Βιρτζίνια και την Πενσυλβανία.

Όπως δημοσίευσαν τη Δευτέρα η Wall Street Journal και το πρακτορείο Reuters οι δικηγόροι για τους ενάγοντες ήλθαν σε επαφή με τρεις από τους πέντε κρατούμενους σχετικά με τη διαθεσιμότητα τους για καταθέσεις.

Ads

Ο δικηγόρος του Μοχάμεντ δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν την κατάθεση υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά σημείωσε ότι «ελλείψει πιθανής θανατικής ποινής, θα ήταν δυνατή μια ευρύτερη συνεργασία».

Ο Glenn Carle, πρώην αξιωματικός στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε στο Al Jazeera, για τον μάρτυρα: «Γνωρίζει αρκετά για τη δομή της Αλ Κάιντα, τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Έτσι, νομίζω ότι έχει πληροφορίες, σίγουρα. Και θα είναι χρήσιμες».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνείται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Αντίθετα, η μερικώς αποχαρακτηρισμένη έκθεση που εξέδωσε το Αμερικανικό Κογκρέσο τον Ιούλιο του 2016 έδειξε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν άμεσες συνδέσεις με τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και πιθανή συμμετοχή με την υποστήριξη των ίδιων των επιθέσεων. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το FBI απέτυχε ανεξήγητα να μεταφέρει στην CIA τις πληροφορίες σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και των αεροπειρατών της 9/11 πριν από τις επιθέσεις. Από τους 19 αεροπειρατές, οι 15 ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Michael Kellogg, δικηγόρος της Σαουδικής κυβέρνησης με έδρα την Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε επίσης

Ωστόσο, παρά την προσφορά του Μοχάμεντ δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος είναι «κοντά» στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα επιτρέψει μια τέτοια συμφωνία.

Ο Bruce Fein, πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η δίκη είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στον Τραμπ να παραιτηθεί από τη θανατική ποινή του Μοχάμεντ. «Εάν οι ενάγοντες κερδίσουν σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια η αποζημίωση, θα μπορούσε να χρεοκοπήσει σχεδόν τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε.