Αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του Μπάιντεν, τα πρώτα ονόματα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του, έχουν γίνει γνωστά.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο κυρίως για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα που έχουν συνεργαστεί με τον Μπάιντεν στο παρελθόν, κατά την οκταετία (2009-2016) που διατέλεσε αντιπρόεδρος.

Το πρώτο όνομα που έγινε γνωστό, ήταν εκείνο του Άντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν, είχε συνεργαστεί με τον Μπάιντεν από το 2009 έως και το 2013, ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Τα επόμενα ονόματα που έγιναν γνωστά, αποτελούν στην πλειοψηφία τους, άλλους αξιωματούχους με τους οποίους ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στενούς δεσμούς για πολλά χρόνια.

Ads

Μεταξύ αυτών και το όνομα της Τζάνετ Γέλεν (πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας) που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον Τζον Κέρι, υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ το 2004 με τους Δημοκρατικούς και υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα κατά τη δεύτερη τετραετία.

Ο Κέρι, θα αναλάβει το κυβερνητικό πόστο του ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα, δείχνοντας την προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταπιαστεί με ζητήματα κλιματικής αλλαγής, αρκετά περισσότερο σε σχέση με τον Τραμπ.

Επίσης, ο Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να αναλάβει σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Και οι τρεις τους, είχαν συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ ο Σάλιβαν, εργαζόταν για περίπου έναν χρόνο, στο γραφείο του Μπάιντεν κατά το χρονικό διάστημα 2012-2013.

Μια σημαντική πρόταση από τον Μπάιντεν, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, ήταν εκείνη του Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ως υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας. Ο Μαγιόρκας, πρώην ομοσπονδιασκός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Ομάμα, εάν πράγματι διοριστεί, θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας που έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα, εκτός των ΗΠΑ.

Ο Μαγιόρκας, γεννήθηκε στην Κούβα, και συμβαδίζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις Μπάιντεν, ενόψει της διαφοροποίησης που επιθυμεί να δείξει ο Μπάιντεν, απέναντι στην σκληρή γραμμή Τραμπ, τόσο σχετικά με τους εκατομμύρια «παράτυπους» μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ (στους οποίους ο Μπάιντεν επιθυμεί να παραχωρήσει υπηκοότητα) όσο και με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε ο Τραμπ σε 13 χώρες.

Γενικότερα, οι επιλογές του Μπάιντεν, αν και αποτελούν ονόματα ήδη γνωστά, αποβλέπουν στην ανάδειξη μιας νέας «συμφιλιωτικής»περιόδου, στις ΗΠΑ.