“Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν, σε περίπτωση που έδιναν την έγκρισή τους οι κινεζικές αρχές”, επεσήμανε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέκλινγκ, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να πείσει την Κίνα να επενδύσει σε αυτό. Με ΑΑΑ η βαθμολογία του EFSF από τους οίκους αξιολόγησης.

Ads

Όπως δήλωσε ο Ρέκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε οποιοδήποτε νόμισμα, συνεπώς και στο κινεζικό. Ωστόσο, διευκρίνησε ότι, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συγκατάθεση του Πεκίνου,  κάτι το οποίο φαίνεται δύσκολο. 

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οίκος αξιολόγησης “Standard & Poor’s” αξιολόγησε  με τον καλύτερο δυνατό βαθμό (ΑΑΑ) την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επεσήμανε ότι η προοπτική του Ταμείου είναι “σταθερή”, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής υποβάθμισής του.

«Οι εγγυήσεις των χωρών – μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του ΕFSF», διευκρινίστηκε από εκπροσώπους του “Standard & Poor’s”.

Ads

Μία μέρα μετά, το Σάββατο, το Ταμείο ανακοίνωσε πως η βαθμολογία ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητά του επιβεβαιώνεται και από τους οίκους αξιολόγησης “Moody’s” και “Fitch”.

Σύμφωνα με το EFSF, η θετική αξιολόγησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο για τον κανονισμό του και άρχισαν να εφαρμόζονται στις 18 Οκτωβρίου. Πλέον, η ικανότητα δανεισμού του να ανέρχεται στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμευση εγγυήσεων ύψους 780 δισεκατομμυρίων ευρώ.