Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν άσκησε την Παρασκευή έφεση στην απόφαση των βρετανικών αρχών να μην εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ads

Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δικάσει τον 49χρονο δημοσιογράφο για τη μαζική δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, κυρίως διπλωματικών και στρατιωτικών, για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το αρμόδιο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε στις 4 Ιανουαρίου να εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο αυτοκτονίας» του Αυστραλού.

«Ναι, υποβάλαμε έφεση και συνεχίζουμε να ζητάμε την έκδοσή του», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρκ Ραϊμόντι.

Ads

Η σύντροφος του Αυστραλού δημιογράφου, Στέλλα Μόρις, ζήτησε από τις βρετανικές δικαστικές αρχές να απορρίψουν το αίτημα της Ουάσινγκτον. «Κάθε διαβεβαίωση που θα μπορούσε να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις νομικές διαδικασίες ή για το καθεστώς κράτησης του Τζούλιαν όχι μόνο θα ήταν άχρηστη αλλά και χωρίς νόημα» δήλωσε.

«Εδώ και πολύ καιρό, σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων, οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις χώρες που δέχονται την έκδοση, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, όπως έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Αιτήματα σε Μπάιντεν να σταματήσει τη δίωξη

Την ίδια στιγμή, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας είχαν ζητήσει από τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υπόθεση, γιατί η δίωξη του Ασάνζ απειλεί την ελευθερία του Τύπου και θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο, αν «ποινικοποιηθούν» οι δημοσιογραφικές πρακτικές.

Μέσα στην εβδομάδα, 24 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch, του αμερικάνικου τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάλεσαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει ένα τέλος.
Σε ανοιχτή επιστολή ανέφεραν πως «ένα τέτοιο προηγούμενο θα μπορούσε να ποινικοποιήσει στην ουσία κοινές δημοσιογραφικές πρακτικές», όπως η επικοινωνία δημοσιογράφων με πηγές για διευκρινίσεις και έγγραφα, που η κυβέρνηση θεωρεί μυστική».

Όπως σημειώνει η Guardian, η δίωξη θα μπορούσε να φέρει επίσης τη δίωξη ισχυρών αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών για δημοσίευση παρόμοιου υλικού σε νομικές μάχες που πιθανότατα θα χάσει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Ασάνζ θυμίζει περισσότερο «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας» παρά κληρονόμο των δημοσιογράφων που, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποκάλυψαν τα «Έγγραφα του Πενταγώνου», τα οποία αποδείκνυαν τα ψεύδη των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Υποστηρικτές του 49χρονου είχαν επίσης ζητήσει απονομή χάριτος από τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος είχε ωφεληθεί από την αποκάλυψη των WikiLeaks, που έδωσε στη δημοσιότητα υποκλαπέντα –πιθανότατα από Ρώσους χάκερ– μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τότε αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

Ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει σε βάρος του δικογραφία, που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Κατηγορείται επίσης για δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία, επειδή το 2010 δημοσίευσε τα 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα.