Μόνιμους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία αποκαθιστά από σήμερα η Δανία. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως περιμένει από τις αρχές της Δανίας να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και λογαριάζει να βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας πολύ αυστηρά επιτόπου την αποκατάσταση των εν λόγω ελέγχων.

Ads

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την ανάπτυξη από σήμερα τελωνειακών που θα έχουν ως αποστολή να πραγματοποιούν συγκεκριμένους ελέγχους βασισμένους σε μια ανάλυση κινδύνου», δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει πολύ αυστηρά την εφαρμογή αυτής της πρώτης φάσης και θα ελέγχει επιτόπου για να είναι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται σεβαστή», διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Δανία αποφάσισε να αποκαταστήσει τους τελωνειακούς ελέγχους παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η απόφασή της για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ανέπτυξε 50 τελωνειακούς στα σύνορά της με τη Γερμανία και με τη Σουηδία.

Ads

Η Δανία είναι μέλος του Σένγκεν, του χώρου χωρίς σύνορα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου της απαγορεύεται να αποκαταστήσει τα εσωτερικά σύνορα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια τάξη. Οι τελωνειακοί έλεγχοι επιτρέπονται, αλλά μέσα σε μια συνοριακή ζώνη 20 χιλιομέτρων και με τυχαίο τρόπο. Οι μόνιμοι έλεγχοι απαγορεύονται.

Η Δανία, πάντως επιμένει πως η απόφασή της να αποκαταστήσει τους τελωνειθακούς ελέγχους έχει στόχο τη μείωση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και πως δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων που διέπει τον χώρο Σένγκεν. Ομως η Γερμανία, η Σουηδία, αλλά και οι Βρυξέλλες διαφωνούν. Επιπλέον πενήντα τελωνειακοί θα πιάσουν σήμερα δουλειά στα σύνορα της Δανίας με τις δύο χώρες και ώς το 2014 θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι τελωνειακοί έλεγχοι όσων εισέρχονται στη χώρα.

Με το μέτρο αυτό, η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που αμφισβητεί σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, που ισχύουν σήμερα σε μια ζώνη 25 ευρωπαϊκών κρατών, πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να μην παραβιάζονται. Εκτιμάται ότι η δανική κυβέρνηση μειοψηφίας υιοθέτησε το εν λόγω μέτρο ως χειρονομία προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες, καθώς μικρά εθνικιστικά κόμματα, τα οποία τάσσονται εναντίον των μεταναστών και εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας, επιβάλλουν διάφορες αλλαγές στην πολιτική σκηνή.