Υπό επιτήρηση αναμένεται να τεθεί και επισήμως σήμερα η κυπριακή οικονομία, έπειτα από απόφαση που θα ληφθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε, που συνέρχεται σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ads

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα τεθεί σε ισχύ για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία, ενώ πρόκειται να αξιολογηθούν, επίσης, τα μέτρα που πήραν δεκατρείς άλλες χώρες -μέλη για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τα «τεστ αντοχής» στα οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Μεταξύ των τραπεζών αυτών είναι και έξι ελληνικές, καθώς και δύο κυπριακές. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστικές λύσεις για την κάλυψη της μεγάλης δημοσιονομικής «τρύπας» του 1 δισ. ευρώ, μένει, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «Stockwatch», η κυπριακή κυβέρνηση, έπειτα από επτά σχεδόν μήνες προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ads

Η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, προκάλεσε εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι υψηλοί τόνοι επανέφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν για τη διαχείριση της οικονομίας, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τις πιθανές λύσεις στο χρόνιο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Από τα δύο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.