Στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών, κατά βάση όσων έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους χτυπήματα, συναντιούνται σήμερα ουσιαστικά για ένα πρόγευμα εργασίας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Σουηδίας, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Ads

Το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου καθώς και ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε, Ίλκα Σάλμι.

To θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών μελών, με αξιολόγηση των κινδύνων λόγω και της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν αναμένεται να συζητηθεί κάποια νέα νομοθεσία.

Παράλληλα, πρόκειται να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και της ρητορικής μίσους, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των νέων προσφυγικών ροών που μπορεί να προκύψουν από την Αίγυπτο και τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία.

Ads

Στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο, η Επιτροπή ασκεί πιέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα αμφιλεγόμενο κείμενο που θα διευκολύνει τις χώρες της ΕΕ να απελαύνουν τους αιτούντες άσυλο που τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Για παράδειγμα, όπως έγινε γνωστό, ο Τυνήσιος που σκότωσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020 .

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι οι χώρες μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώνουν τους ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια – όπως ο ένοπλος των Βρυξελλών – να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα τους. Η προτεινόμενη από την Επιτροπή οδηγία για τις επιστροφές αποσκοπεί στην αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων που καθιστούν υποχρεωτικές τις εν λόγω επιστροφές για τις χώρες μέλη – αλλά το κείμενο έχει κολλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Μ. Σχοινάς: Να ολοκληρωθεί η Οδηγία για «ταχείες επιστροφές»

Την ολοκλήρωση της Οδηγίας για ταχείες επιστροφές όσων δεν πρέπει να βρίσκονται στην ΕΕ υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Θα συζητήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο η Οδηγία για τις επιστροφές είναι σημαντικό στοιχείο. Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Όπως τόνισε, υπάρχουν «ήδη κανόνες για τις επιστροφές αλλά είναι παλαιοί και την ίδια ώρα έχουμε στο τραπέζι νέες προτάσεις. Τώρα χρειάζεται να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να ολοκληρώσουμε τη νέα Οδηγία για ταχείες επιστροφές». Επίσης, ανέφερε ότι το σημερινό συμβούλιο λαμβάνει χώρα «σε σημαντική στιγμή διότι πραγματοποιείται σε περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πολλαπλό αντίκτυπο από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και μέρος αυτού είναι να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις πιθανές συνέπειες για εμάς στην ΕΕ».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «αυτό περιλαμβάνει την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μας, αλλά επίσης και την προστασία από ένα γενικευμένο κλίμα ισλαμοφοβίας η οποία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας».