Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιθναώς να εγκρίνει τον Σεπτέμβριο τα εμβόλια που παρέχουν προστασία έναντι ενός συνδυασμού δύο παραλλαγών της ασθένειας Covid-19.

Ads

Ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να εξετάσει εμβόλιο που προσφέρει προστασία έναντι του αρχικού Sars-Cov-2 και της παραλλαγής Όμικρον, που είναι γνωστή και ως BA.1.

Επίσης, στις 27 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει για να εξετάσει την έγκριση εμβολίου που θα προσφέρει συνδυαστική προστασία έναντι του αρχικού ιού και της παραλλαγής ΒΑ.5, που ευθύνεται για την τελευταία έκρηξη κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας, η Γερμανία έχει παραγάγει επαρκείς ποσότητες και από τα δύο εμβόλια και θα μπορεί να διαθέσει αμέσως μόλις λάβουν την έγκριση από τον ΕΜΑ.

Ads

Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επισημάνει ότι ο συνδυασμός εμβολίων (τα λεγόμενα δισθενή ή πολυσθενή εμβόλια) θα ενισχύσουν τη δράση των αρχικών εμβολίων κατά του κορονοϊού ενώ θα προστατεύουν έναντι των νέων παραλλαγών.

Με αυτή την προσέγγιση παρασκευάζονται τα εμβόλια κατά της γρίπης, που προσαρμόζονται κάθε χρόνο στις νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν και προστατεύουν έναντι τεσσάρων παραλλαγών του ιού.