Σε ανάκληση της απόφασης για αναστολή της βοήθειας προς την Παλαιστίνη προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με φόντο την έντονη αντίδραση εκ μέρους τόσο της Ισπανίας όσο και της Ιρλανδίας.

Ads

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναστείλει τη βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ο Μπορέλ έκανε αυτή τη δήλωση σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), προσθέτοντας:

«Η αναστολή των πληρωμών – τιμωρώντας όλο τον παλαιστινιακό λαό – θα έβλαπτε τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες».

Ads

 

 

 

Το χρονικό της αντιπαράθεσης στους κόλπους της ΕΕ

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο Ούγγρος επίτροπος, Ολιβερ Βαρχελί, είχε ανακοινώσει ότι είχε τεθεί υπό εξέταση όλη η αναπτυξιακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους Παλαιστίνιους, ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ, και ανέστειλε όλες τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

 

 

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις τόσο εκ μέρους της Αυστρίας όσο και της Γερμανίας.

Πολύ σύντομα όμως ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς Ισπανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν την δυσαρέσκειά τους για τις εν λόγω αποφάσεις.

 

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας από τη μεριά της εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.