Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Όλι Ρεν, πρότεινε το προσωρινό ή και οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τη γεωργία και την αλιεία, καθώς και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής, το οποίο στηρίζει τις φτωχές περιφέρειες της ΕΕ.

Ads

Ο Όλι Ρεν τόνισε πως χρειάζεται η δυνατότητα μίας «πρόωρης» επιβολής κυρώσεων με προληπτικό χαρακτήρα, στα κράτη μέλη που παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη «αυτοματοποίησης» των κυρώσεων, λέγοντας ότι «το όλο σύστημα των κυρώσεων και των κινήτρων θα πρέπει να ενεργοποιείται εγκαίρως».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχουν δύο στάδια κυρώσεων. Στην πρώτη φάση, το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα είναι προσωρινό, μέχρις ότου η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, ενώ σε περίπτωση που η χώρα και πάλι δεν συμμορφώνεται, η Επιτροπή προτείνει το οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, η εν λόγω χώρα θα διατηρεί την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί απέναντι στους δικαιούχους.

Πέρα από την παρακολούθηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο Όλι Ρεν, η Επιτροπή προτείνει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν έμμεσα το δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρέος των νοικοκυριών, στις εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη γήρανση του πληθυσμού, κ.α. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να καταγράφονται σε ένα πίνακα επιδόσεων οι αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες της κάθε χώρας, οι οποίες θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συστάσεις για τα κράτη μέλη.

Ads

Σε ό,τι αφορά το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης, η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή του λεγόμενου ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2011. Συγκεκριμένα, προτείνει τον Απρίλιο κάθε έτους να υποβάλλονται προς έγκριση στο Συμβούλιο Ecofin οι γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους και τον Ιούλιο το Ecofin θα διατυπώνει συστάσεις. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα κράτη μέλη θα οριστικοποιούν την τελική μορφή των προϋπολογισμών τους.

Οι προτάσεις για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η υποβολή συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων για το θέμα των κυρώσεων.

Παρατείνεται η στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων

Να παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τη δέσμη μέτρων που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Πολωνία σχετικά με τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τα συστήματα τραπεζικών εγγυήσεων της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2008 και η οποία έλαβε παρατάσεις στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 και στις 25 Ιανουαρίου 2010 περιλαμβάνει τα εξής:

-Ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου παρέχονται νέα κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για δυνητικές ζημίες. Το κράτος θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θεωρούνται μη βασικό πρωτοβάθμιο κεφάλαιο και οι οποίες θα φέρουν απόδοση ίση με 10%.

-Ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προμήθειας, τη σύναψη νέων δανείων με διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και οι διατραπεζικές καταθέσεις εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό. Η προμήθεια ανταποκρίνεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-Ένα καθεστώς τίτλων του δημοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προμήθειας κρατικά ομόλογα σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα, ιδίως έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα ομόλογα παρέχονται ως δάνειο στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων στις οποίες έχει επιβληθεί ένας σημαντικός συντελεστής προσαρμογής και έναντι προμήθειας παρόμοιας με εκείνη της εγγύησης.

Περιορισμός μπόνους των χρηματιστών και των τραπεζιτών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε μία συμφωνία περιορισμού από την επόμενη χρονιά των μπόνους των χρηματιστών και των τραπεζιτών της Ευρώπης. Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι οι χρηματιστές των τραπεζών θα λαμβάνουν στο μέλλον το 60% του μπόνους τους αμέσως και «ένα σημαντικό μέρος, τουλάχιστον 40%» έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι της ΛΕΣΧΗΣ των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Ε.Β.Ε. Αθήνας, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολης, Μαδρίτης, Μιλάνου, Παρισίων και Φρανκφούρτης), μετά από πρόταση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλου, αποφάσισαν να υποβάλλουν κοινό αίτημα προς την ΕΕ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και για την επανεξέταση του τρόπου διακυβέρνησης και τις πηγές εσόδων των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πρόστιμο σε 17 χαλυβουργίες για καρτέλ

Πρόστιμα 518 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 χαλυβουργίες που είχαν συστήσει παράνομο καρτέλ, από τα οποία τα 276 πρέπει να καταβάλει η μεγαλύτερη βιομηχανία του τομέα, η ArcelorMittal, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, επί 18 χρόνια (από το 1984 ως το 2002) οι επιχειρήσεις αυτές συνεννοούνταν για να καθορίσουν τις τιμές και να μοιραστούν την αγορά του χάλυβα στο προεντεταμένο σκυρόδεμα. Αντάλλαξαν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες, καθόρισαν ποσοστώσεις και ήλεγχαν αν οι παράνομες συμφωνίες τους γίνονταν πράγματι σεβαστές χάρη σ’ ένα σύστημα εθνικών συντονιστών και με διμερείς επαφές.

Οι επιχειρήσεις συναντιούνταν στο περιθώριο επίσημων εμπορικών συνόδων σε ξενοδοχεία σ’ όλη την Ευρώπη και το καρτέλ λειτούργησε σε όλες τις χώρες που ανήκαν τότε στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, καθώς και στη Νορβηγία. Το καρτέλ πήρε τέλος έπειτα από μια καταγγελία που έγινε το 2002 στην Επιτροπή από τη γερμανική DWK/Saarstahl.

Επιτυχής χρηματοδότηση τραπεζών της Ευρωζώνης

Συνολικά 171 τράπεζες της Ευρωζώνης ζήτησαν και εξασφάλισαν σήμερα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, (ΚΕΤ) ρευστότητα 131,9 δισ. ευρώ τρίμηνης διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 1%. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ για δάνεια τρίμηνης διάρκειας, αλλά ήταν κατά πολύ μικρότερο από τα 250 δισ. που ανέμεναν ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτισε την επιχείρηση χρηματοδότησης, η οποία καθησύχασε εν μέρει τις αγορές, υπογραμμίζοντας πως αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο μίας «όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένης» επιστροφής στην ομαλότητα.

«Η Σλοβακία πρέπει να εγκρίνει την συμφωνία προστασίας του ευρώ»

Η Σλοβακία πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει το σύστημα προστασίας του ευρώ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το δίχτυ προστασίας τον Μάιο. Αλλά σήμερα, τα μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας μετέδωσαν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών ζήτησε από αξιωματούχους της ΕΕ να διαπραγματευθεί την “έξοδο” της χώρας από το σύστημα προστασίας.

Την ίδια ώρα, η Ιβέτα Ραντίκοβα, η οποία πιθανότατα θα γίνει η νέα πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέφερε ότι «υπό την κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο, η κατάσταση προχώρησε στο σημείο όπου είναι πλέον μία μη αναστρέψιμη πολιτική δέσμευση. Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε τις άλλες χώρες της ΕΕ και την πολιτική συμφωνία που έχει επισφραγιστεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την έγκρισή του στο κοινοβούλιο ή την επικύρωσή του από τον πρόεδρο της Σλοβακίας».