Προειδοποίηση προς τους οίκους αξιολόγησης ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν οι οίκοι αξιολόγησης την ελευθερία τους να αποφασίζουν» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας, απηύθυνε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάινμαν κατήγγειλε τους αμερικανικούς οίκους για προώθηση της κερδοσκοπίας. Νωρίτερα σήμερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν την άμεση σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργανισμών πιστοληπτικής διαβάθμισης, αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολογήσεως για υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στη περίπτωση που εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας.

Ads


«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε
», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βασίζομαι στις εκτιμήσεις αυτών των τριών θεσμών» (δηλαδή της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ), πρόσθεσε. Η Μέρκελ ερωτήθηκε αν είναι ενδεχομένως δυσαρεστημένη επειδή ο οίκος Standard and Poor’s απείλησε να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αν ισχύσει ως έχει το γαλλικό σχέδιο για συμμετοχή των τραπεζών στη στήριξη της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ζήτησε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, πρόταση την οποία έχει ήδη κάνει και θα υποστηρίξει ενεργά στο μέλλον, καταγγέλλοντας συγχρόνως τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για σταθερότητα.

Ads

Εκφράζοντας την οργή του για την απόρριψη από αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης μιας συμμετοχής ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο βοήθειας, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως θα υποστηρίξει με έμφαση, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο κ. Φάιμαν παρέπεμψε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ίδρυση ενός οίκου αξιολόγησης για την Ευρώπη μέσω ενός ιδρύματος, θέμα το οποίο ο ίδιος συζήτησε ήδη πριν μερικές εβδομάδες με άλλους ηγέτες, ενώ θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο. Επίσης, επανέλαβε την αυστριακή απαίτηση για καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος συμμερίζεται πλήρως τη δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ που είχε ασκήσει, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Ευ. Βενιζέλος: Έτοιμες για συμμετοχή σε μετακύλιση οι ελληνικές τράπεζες

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.

«Πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαδικασίας αυτής. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα και δίνω μια ξεκάθαρη απάντησε σε αυτό» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να μειώσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην «επιλεκτική χρεοκοπία» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία, όχι να ρισκάρουμε. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε κάτι ασφαλές γιατί το ελληνικό πρόβλημα είναι πάντα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλο τον πλανήτη. Και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Και οι μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες δήλωσαν σήμερα πρόθυμες να λάβουν μέρος σε «ένα καλό ευρωπαϊκό σχέδιο» για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μετά τις πρώτες «επί της αρχής» προσεγγίσεις με τα ολλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ δήλωσε, αναφέρει το Dow Jones Newswires, σε ολλανδικό σταθμό πως η κυβέρνηση της χώρας έχει «μιλήσει επί της αρχής παρασκηνιακά με τις τράπεζες» για το ζήτημα της συνεισφοράς τους στο πρόγραμμα διάσωσης.