Το κυπριακό «κούρεμα» δεν θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις επανέλαβαν ΕΕ και Βερολίνο την Τετάρτη, παρότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε ακόμη και σήμερα στις δηλώσεις του για το θέμα, οι οποίες προκάλεσαν πανικό στις αγορές.

Ads

Οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. «Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα όταν σε δηλώσεις του στο Reuters και τους Financial Times υποστήριξε ότι η εξυγίανση των τραπεζών στο μέλλον πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο, αμφισβητώντας παράλληλα την ανάγκη να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.
 
Αν και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε διευκρινιστική δήλωση αργότερα τη Δευτέρα, πολλές χώρες πίεσαν να υπάρξει μία επιβεβαίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει μέρος των τυπικών εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
 
Το έγγραφο υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το περασμένο καλοκαίρι για τη στήριξη της νομισματικής ένωσης «που θα βασίζεται σε στενότερη ενοποίηση και αυξημένη αλληλεγγύη, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και περαιτέρω μέτρων προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».
 
Παίρνοντας αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, και το Βερολίνο ξεκαθάρισε σήμερα πως το τέλος που θα επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου δεν πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες.
 
«Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ.
 
Πάντως, ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ.
 
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, πάλι, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως είναι καθοριστικό το ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα. Τόνισε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.
 
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.
 
Ο Ο’ Κόνορ αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ, που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Είπε ακόμη ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες.
 
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου δήλωσε επίσης ότι στη διάρκεια της σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες στους πελάτες των τραπεζών. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.
 
Κομισιόν: Ειδική ομάδα δράσης για την Κύπρο
 
Στο μεταξύ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, σκοπός της οποίας θα είναι να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
 
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σχετικά με την Κύπρο.
 
Οι επίτροποι υιοθέτησαν την πρόταση Μπαρόζο για τη σύσταση της ειδικής ομάδας δράσης, ώστε να συνδράμει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων και επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.