Ένα ακόμη βήμα προς την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας τους, της γνωστής και αμφιλεγόμενης, JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement), έκαναν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, με το καταρχήν «κλείδωμα» των κύριων στοιχείων που θα εμπεριέχει αυτή η διμερής οικονομική εταιρική σχέση, η οποία, ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο, αποτελεί και μια απάντηση στην τακτική του Τραμπ να «καίει» ανάλογες εμπορικές συμφωνίες με την συμμετοχή των ΗΠΑ, στο όνομα του «προστατευτισμού».

Ads

Η πολιτική σημασία της παραπάνω εξέλιξης ενισχύεται και από το ότι συνέβη στην παραμονή της συνόδου των G20, με την Γερμανία ειδικά να έχει ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη – και για προεκλογικούς λόγους – να «επανέλθει» η ΕΕ στο διεθνές προσκήνιο, δεδομένου του ναυαγίου της ανάλογης συμφωνίας με την απέναντι ακτή του Ατλαντικού, την ΤΤΙΡ.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η JEFTA είναι η σημαντικότερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί από την ΕΕ. Μεταξύ άλλων καταργεί το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τους οποίους καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ προς την ιαπωνική αγορά.

Αναλόγως, η Ευρώπη θα κόψει, μεταξύ άλλων, τους δασμούς για ιαπωνικά αυτοκίνητα και μηχανικά εξαρτήματα.

Ads

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία έφτασε τα 124,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το εμπόριο σε υπηρεσίες άγγιξε τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επικριτές της σημειώνουν, ότι εμπεριέχει ακριβώς τα ίδια αρνητικά στοιχεία για τον κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, που είχε και η ΤΤΙΡ.