Έκθεση για την ενίσχυση της πολιτικής και αμυντικής ικανότητας της ΕΕ αναμένεται να προετοιμάσει ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο σε συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και τα κράτη-μέλη.

Ads

Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φινλανδό πρώην πρόεδρο. Όπως σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η έκθεση αφορά στην προσέγγιση όλης της κοινωνίας και αναμένεται να είναι έτοιμη το φθινόπωρο, ενώ όπως ανέφερε θα γίνει με σεβασμό στο ότι η άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «οι φιλοδοξίες του Πούτιν δεν τελειώνουν στην Ουκρανία, αντιθέτως ο Πούτιν μιλά για την ιστορική αποστολή του».

Στη Φινλανδία «η αμυντική ετοιμότητα δεν είναι μόνο μέλημα του στρατού, είναι μέλημα όλων» είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Φινλανδία. Έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία και πιστεύω ότι πρέπει να την υιοθετήσουμε ευρύτερα στην Ευρώπη… οι άνθρωποι μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, υβριδικών απειλών και φυσικών καταστροφών».

Ads

Η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας θα γίνει γνωστό το προσεχές φθινόπωρο, «εξετάζει την αμυντική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενη φυσικά ότι η οργάνωση των στρατευμάτων είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών» είπε η φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ανησυχίες αρκετών σχετικά με το ποιος έχει την εξουσία σε ζητήματα άμυνας.

Η Φινλανδία έχει περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία και παρακολουθεί πολύ στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Niinistö είπε ότι ένα από τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση είναι ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει… γίνεται με drones, με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είναι ένας πολύ μεγάλος συνδυασμός».

Ελπίζουμε ότι «θα βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας» είπε.