Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα 10 κράτη μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τις νέες ψηφιακές εξουσίες της, καθώς και τις μαύρες λίστες, για να πατάξει την ξένη ανάμειξη ενόψει των κρίσιμων εκλογών.

Ads

«Οι κλιμακούμενες απειλές ξένης παρέμβασης και διασπαστικών παρεμβάσεων στις δημόσιες συζητήσεις κατά τη διάρκεια σημαντικών εκλογικών γεγονότων αποτελούν άμεση πρόκληση για τη σταθερότητα και την κυριαρχία μας», αναφέρουν οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα ΕΕ σε επιστολή τους προς την Επιτροπή, με ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής (31 Ιανουαρίου).

«Καλούμε την Επιτροπή να πρωτοστατήσει αξιοποιώντας πλήρως τις εξουσίες που χορηγούνται βάσει του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA) για τον μετριασμό τυχόν κινδύνων και επιταχύνοντας τις εν εξελίξει έρευνες», ανέφεραν. Και ζήτησαν «νέες ατομικές κυρώσεις, σε συνεργασία με την EEAS (Υπηρεσία εξωτερικής δράσης), ώστε να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα σε όσους εμπλέκονται σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον EU Observer, οι άλλοι εννέα υπογράφοντες ήταν το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Κροατία, η Δανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Ads

Από την πλευρά της, η Γερμανία πρόκειται να εκλέξει νέα κυβέρνηση στις 23 Φεβρουαρίου, εν μέσω της αύξησης της δημοτικότητας του ακροδεξιού και φιλοκρεμλινικού κόμματος AfD.

Η Ρουμανία πρόκειται να εκλέξει νέο πρόεδρο στις 4 Μαΐου, σε επανάληψη της ψηφοφορίας που διεξήχθη τον Νοέμβριο, την οποία κέρδισε ένας φιλορώσσος ακροδεξιός λαϊκιστής, ο Κάλιν Γεοργκέσκου, αλλά η οποία θεωρήθηκε παράνομη λόγω του εξωφρενικού επιπέδου εξωτερικής επιρροής, ιδιαίτερα μέσω TikTok.

Στην Tσεχία, ο λαϊκιστής ολιγάρχης Αντρέι Μπάμπις, του οποίου το κόμμα ANO έχει συμμαχήσει με τους ευρωβουλευτές του Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελπίζει επίσης να επιστρέψει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι φιλορώσσοι της ΕΕ απολαμβάνουν τη στήριξη των ρωσικών ΜΜΕ

Οι φιλορώσοι υποψήφιοι στην ΕΕ απολαμβάνουν εδώ και καιρό την υποστήριξη της μηχανής των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ένας μηχανισμός που λάμβανε περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Τα μηνύματά της είναι ένα κοκτέιλ ιδεών ότι η Δύση αποτυγχάνει οικονομικά, κατακλύζεται από μουσουλμάνους μετανάστες και είναι «σεξουαλικά αποκλίνουσα».

«Το ζήτημα δεν είναι τι «εμείς» [η ρωσική πλευρά] μπορούμε να κάνουμε, αλλά ποιοι είμαστε, και αυτοί που είμαστε είναι υποτίθεται λευκοί και στρέιτ», δήλωσε ο Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ στο EUobserver σε συνέντευξή του για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου το 2019.

Στο στόχαστρο όλες οι πλατφόρμες

Αλλά ο ακροδεξιός ολιγάρχης της αμερικανικής τεχνολογίας ‘Ελον Μασκ έχει τώρα ενωθεί με τον Πούτιν με ένα δίαυλο παρόμοιας ιδεολογίας στην πλατφόρμα του X, καθώς και με την προσωπική υποστήριξη του AfD και του Γεοργκέσκου ενόψει του Φεβρουαρίου και του Μαΐου, προκαλώντας την αντίδραση από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτζ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά ήδη το X για πιθανή παραβίαση των κανόνων της DSA σχετικά με τη χειραγώγηση του περιεχομένου και τη ρητορική μίσους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 10% του κύκλου εργασιών του, παρά την εγγύτητα του Μασκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει ανάλογες έρευνες σε εξέλιξη για τους αμερικανικούς και κινεζικούς γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta (που διαχειρίζεται το Facebook και το Instagram) και TikTok, οι οποίοι επίσης φιλοξενούν κακόβουλο φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό περιεχόμενο.

Η επιστολή των 12 κρατών μελών της ΕΕ δεν ανέφερε σε καμία περίπτωση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλει απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στα αφεντικά των αμερικανικών ή κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρά τη συζήτηση για περισσότερες «ατομικές κυρώσεις». Επίσης, δεν κατονόμασαν συγκεκριμένα τον Μασκ ή οποιονδήποτε άλλον.

Ωστόσο, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την «επιτάχυνση» των ερευνών κατά του Χ και άλλων DSA όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Νέες κυρώσεις εναντίον Ρωσικών ΜΜΕ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σκοπεύουν να ανακοινώσουν νέες προσθήκες στη μαύρη λίστα της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου – την τρίτη επέτειο του πολέμου πλήρους κλίμακας του Πούτιν στην Ευρώπη.

Το σχέδιο πρότασης της ΕΕ, που αποκαλύπτει ο EUobserver, αποσκοπεί στην αναστολή των αδειών μετάδοσης εννέα ρωσικών μέσων ενημέρωσης: Eurasia Daily, Fondsk, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, Strategic Culture Foundation, Krasnaya Zvezda/Tvzvezda και Tass.

Οι νέες αναστολές θα έρθουν να προστεθούν στις υφιστάμενες διακοπές της ΕΕ για 17 ρωσικά μέσα ενημέρωσης (RT, Sputnik, Rossiya RTR / RTR Planeta, Rossoya 24 / Russia 24, TV Centre International, NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV, Pervyi Kana, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook, Katehon, Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestija και Rossiiskaja Gazeta).

Ελεύθερος λόγος και ψέματα

Η τελευταία πρόταση κυρώσεων της ΕΕ ανέφερε ότι η απαγόρευση ήταν «σύμφωνη με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναγνωρίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ιδίως με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, όπως αναγνωρίζεται στο άρθρο 11».

Είπε ότι η απαγόρευση «δεν εμποδίζει τα μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να ασκούν στην Ένωση δραστηριότητες εκτός από τη μετάδοση, όπως έρευνα και συνεντεύξεις».

Πρόσθεσε όμως ότι η συσκότιση ήταν «αναγκαία» επειδή διαστρέβλωναν και παραποιούσαν σοβαρά τα γεγονότα. «Η ρωσική προπαγάνδα έχει επανειλημμένα και σταθερά στοχοποιήσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, τις μειονοτικές κοινότητες, τους πρόσφυγες και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ένωση», ανέφερε η πρόταση της ΕΕ.

Το σχέδιο της νέας μαύρης λίστας της ΕΕ ορίζει επίσης δύο προσωπικότητες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης – την Κριστίνα Ποτούπτσικ («μια Ρωσίδα μπλόγκερ και επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης») και την Τζούλια Μπαρανόβσκαγια («μια τηλεοπτική παρουσιάστρια και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης») – που κατηγορούνται για την προώθηση του πολέμου του Πούτιν.

«Η Μπαρανόβσκαγια ηγήθηκε εράνων με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων για τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο, όπου δεσμεύτηκε δημοσίως να δεσμεύσει προσωπικά κεφάλαια ως ανταμοιβή για την εκπλήρωση των ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία», αναφέρει το κατηγορητήριο της ΕΕ.

Η Ποτούπτσικ δημιούργησε το πρακτορείο επικοινωνιών K2 και την Ένωση Τεχνολόγων Διαδικτύου για τη διάδοση παραπληροφόρησης, αναφέρει η πρόταση της ΕΕ.

«Πραγματοποίησε ταξίδια στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, ιδίως στη Μαριούπολη, όπου διέδωσε δημόσια ψευδείς πληροφορίες για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και την ουκρανική κυβέρνηση», προστίθεται.

Και η νέα μαύρη λίστα περιλαμβάνει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της NewsFront, η οποία εδρεύει στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία στην Ουκρανία, πέραν της αναστολής της εκπομπής της.

Οι κατασκοπευτικές συνδέσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης

Το NewsFront «παρουσίαζε διαστρεβλωμένες ερμηνείες της ιστορίας και παραποιημένες πληροφορίες, σύμφωνα με τα μηνύματα του Κρεμλίνου.

Παρέχει τακτικά βήμα σε εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης και διαδίδει ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας για την Ουκρανία», αναφέρει η πρόταση της ΕΕ.

Έχει επίσης «δεσμούς με…τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, συγκεκριμένα την FSB», προστίθεται. Η υφιστάμενη μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει ήδη περίπου 200 άτομα και οντότητες που συνδέονται με τους αντι-ουκρανικούς και αντι-ευρωπαϊκούς info-wars της Ρωσίας.

Και η αντιπαρεμβατική ώθηση των 12 χωρών της ΕΕ λαμβάνει ισχυρή γαλλική συμβολή, ακόμη και αν η Γαλλία δεν έχει επικείμενες εκλογές φέτος. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπέντζαμιν Χαντάντ, ταξιδεύει στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει με τις αρχές για τον περιορισμό της «χειραγώγησης των ψηφιακών πλατφορμών» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

 

Με στοιχεία από ΕU Observer