Τελικά εμφανίστηκε στο δικαστήριο του ΟΗΕ ο Ράτκο Μλάντιτς, όπου ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία κατά την οποία έπρεπε να δηλώσει ένοχος ή αθώος για τα εγκλήματα πολέμου που κατηγορείται. Ο δικαστής διέταξε την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς διέκοπτε συνεχώς τη διαδικασία.

Ads

Ο δικαστής Alphons Orie, που απέρριψε την αίτηση του Μλάντιτς για αναβολή, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες του να σταματήσει τον Μλάντιτς από το να παίρνει το λόγο μόνος του διακόπτοντας τη δίκη, τελικά τον έδιωξε από το δικαστήριο.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε προσωρινά με την αποχώρηση του Μλάντιτς. Στη συνέχεια ο δικαστής δήλωσε για λογαριασμό του «αθώος» σε μια σειρά από κατηγορίες, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας.

Σε ένα σημείο, ο Μλάντιτς χλεύασε τον δικαστή, λέγοντας: «Ποιος είσαι εσύ που δεν μου επιτρέπεις καν να αναπνεύσω;». Και πρόσθεσε: «Θέλεις να επιβάλεις τον τρόπο υπεράσπισής μου, τι είδους δικαστήριο είναι αυτό;»

Ads

Αρχικά ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων αρνείτο να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Μλάντιτς είχε πει εχθές στις σωφρονιστικές αρχές ότι δε θέλει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και ότι δεν θα δηλώσει αθώος ή ένοχος», όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Μίλος Σάλιτς.

Ο Μλάντιτς «αποφάσισε να μην παρουσιαστεί επειδή τα μέλη της υπεράσπισης του δεν έχουν ακόμη εγκριθεί», σύμφωνα με τον Σάλιτς. Aν ο Ράτκο Μλάντιτς αρνηθεί να παρουσιαστεί ο δικαστής θα δηλώσει «αθώος» εξ ονόματός του, είχε αναφέρει από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Νέρμα Γιέλασιτς.

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη ο Μάιο. Απέρριπτε προκλητικά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον του ως «απεχθείς» και «τερατώδεις» ως και τον προηγούμενο μήνα.

Κατηγορείται για το θάνατο τουλάχιστον 130.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Σέρβων εναντίον της Βοσνίας και την Κροατίας.

Ο Μλάντιτς κατηγορείται βάσει της ατομικής και υπηρεσιακής του εγκληματικής ευθύνης, με 13 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου για τις πράξεις δίωξης, δολοφονίας, εξορίας καθώς και για απάνθρωπες πράξεις, τρομοκράτηση και κράτηση ομήρων, στις οποίες φέρεται να συμμετείχε.

Αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες γενοκτονίας, κυρίως για το μακελειό 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών κατά τη διάρκεια της σερβικής επίθεσης κατά του κηρυχθέντος από τα ΗΕ ασφαλούς καταφυγίου της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς «διέπραξε ή άλλως βοήθησε και υποβοήθησε το σχεδιασμό, προετοιμασία ή εκτέλεση της εσκεμμένης μερικής καταστροφής του βοσνιομουσουλμανικής εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας από το Κλιουκ, Κότορ Βάρος, Πρίγεντορ, Σάνσκι Μοστ και Σρεμπρένιτσα».

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι από τον Μάιο 1992, δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Μλάντιτς έριχναν κατά και βομβάρδισαν την πόλη του Σεράγεβο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες και συνεπώς τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Στην 44μηνη πολιορκία της πρωτεύουσας της Β-Ε φέρεται να σκοτώθηκαν περί τις 10.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 1.800 παιδιά, και τραυματίστηκαν 50.000 άνθρωποι.