Απορρίφθηκε η αίτηση της πολωνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ακύρωση της δημόσιας ακρόασης της έρευνας σχετικά με το αν οι Η.Π.Α διατηρούσαν φυλακή της CIA σε πολωνικό έδαφος. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ads

Η δημόσια ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Δεκέμβρη στο Στρασβούργο στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που κατηγορίες κατά των αμερικανικών αρχών, αναφορικά με δραστηριότητα σε απόρρητες τοποθεσίες στη Πολωνία αποκαλύπτονται δημόσια. Οι Η.Π.Α κατηγορούνται ότι κρατούσαν παράνομα και βασάνιζαν υπόπτους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, σε δάσος της βόρειας Πολωνίας. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ακρόαση της 3 Δεκέμβρη θα είναι δημόσια», είπε ένας εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. Η Βαρσοβία έχει αρνηθεί την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας απόφασης, τονίζοντας ότι το δικαστήριο πρέπει να λειτουργεί έτσι, ώστε να προστατεύει την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας είπε στο Reuters, ότι το Δικαστήριο έχει δρομολογήσει μια ξεχωριστή κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση για τις 2 Δεκεμβρίου.

Ads

Το Ίδρυμα του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρίσκεται στην Βαρσοβία έχει κατηγορήσει την πολωνική κυβέρνηση ότι εξαπατά το κοινό. Σύμφωνα με τον Άνταμ Μπόντναρ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος «είναι ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα δημόσια. Δεν βλέπω κάποιο λόγο για την απόκρυψη των διαδικασιών».

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους είχε επίγνωση των μυστικών αυτών φυλακών από το 2006, δηλαδή ένα χρόνο πριν από την πρώτη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τα μίντια. Ο Μπους είχε διατάξει το κλείσιμο των φυλακών αυτών ανακοινώνοντας ότι πολλοί από τους κρατουμένους θα οδηγούνταν στο Γκουαντανάμο. Ωστόσο οι Γερουσιαστές δεν γνωστοποίησαν ποτέ την τοποθεσία των μυστικών αυτών τοποθεσιών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει την πρόθεση να επανεξετάσει το νόμιμο της κράτησης δύο συγκεκριμένων κρατουμένων που  βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Γκουαντανάμο. Οι δικηγόροι των Abu Zubaydah, που γεννήθηκε στην Σαουδική Αραβία και του Abd al-Rahim al-Nashiri ενός Σαουδάραβα, υποστηρίζουν ότι και οι δύο άντρες μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα της CIA σε ένα πυκνό δάσος της Πολωνίας το 2002. «Οι κρατούμενοι κρατούνταν στην περιοχή για μήνες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, που αποτελεί μια κατάφωρη αδικία ενώ βασανίστηκαν», δήλωσαν οι συνήγοροί τους.

Η μυστική τοποθεσία της φυλακής της CIA στην Πολωνία πιθανολογείται οτι βρίσκεται κοντά στο χωριό του Stare Kiejkuty, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισκέφθηκε ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη τον Ιούνιο.

Αν και τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί, το Stare Kiekjkuty έχει μακρά ιστορία στρατιωτικών βάσεων, που χρονολογούνται από την σοβιετική εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Έπειτα σύμφωνα με τον Economist, ο al-Nashiri έχει υποστεί εικονικές εκτελέσεις με ένα πιστόλι και δράπανο, ενώ τον απείλησαν ότι θα βιάσουν ολόκληρη την οικογένειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Zubayadah υπέφερε ανάλογα βασανιστήρια με το να τον υποβάλουν σε μαρτύριο πνιγμού τουλάχιστον 83 φορές.

Μολονότι η περίπτωση των δύο αντρών έχει καταχωρηθεί ως μέρος μια έρευνας που διεξήχθη από την πολωνική κυβέρνηση, υπάρχουν κατηγορίες για σκόπιμη καθυστέρηση.