Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Ευρώπη μετά το μήνυμα Μαξίμου ότι αρχίζει η συγγραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές στο Brussels Group.

Ads

Ο ανταποκριτής του Economist Τομ Νάταλ μετέδωσε πριν από λίγο, επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές, ότι εάν υπάρξει θετική αποτίμηση αύριο στο EuroWorkingGroup οι εταίροι είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο συγγραφής της συμφωνίας. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», είπε ο κ. Ντομπρόφσκις αναφερόμενος στη συγγραφή του κειμένου, σύμφωνα με το Reuters.

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι αξιωματούχος της ευρωζώνης έκανε λόγο για «ανοησίες» αναφερόμενος στις πληροφορίες για συγγραφή της συμφωνίας, ενώ δεύτερος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε: «Μακάρι να ήταν αλήθεια».

Ads

Στον χορό των πρώτων αντιδράσεων μπήκε και το Bloomberg επικαλούμενο τρίτο αξιωματούχο της ΕΕ ο οποίος είπε πως οι πιστωτές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο συγγραφής της τελικής συμφωνίας και ότι συνεχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.
Πιο απαισιόδοξη εικόνα από εκείνη της Αθήνας καταγράφει και ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πήτερ Σπίγκελ, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Η γραμμή που εισπράττω από τηνπλευρά των πιστωτών είναι πως δεν επίκειται άμεση συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα».

Παρά το «φρένο» από παράγοντες των Βρυξελλών, ωστόσο, τα χρηματιστήρια σε Φραγφκούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο κινούνται έντονα ανοδικά μετά τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα.