Σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση του 2023 χαρακτηρίζει ο Economist την κάλπη της 14ης Μαίου στην Τουρκία, σε μια ανάλυση που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα.
«Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία. «Η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα δείξει ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν» αναφέρει.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ένα όλο και πιο αυταρχικό στιλ, θα μπορούσε να ηττηθεί, και με τις εκλογές στην κόψη του ξυραφιού το ενδεχόμενο αυτό είναι αρκετά πιθανό στην εκλογική αναμέτρηση στις 14 Μαΐου, η οποία είναι η πιο σημαντική στον κόσμο φέτος.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται με μικρή διαφορά πίσω από τον επικεφαλής της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αν χάσει, θα ήταν μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες προεκτάσεις.
Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -με τον καιρό- η Τουρκία πιο ευημερούσα. Μια νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τις ταλαιπωρημένες σχέσεις με τη Δύση και το πιο σημαντικό, σε μια εποχή όπου η κυριαρχία των αυταρχικών ηγετών βρίσκεται σε άνοδο, από την Ουγγαρία έως την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες σε όλο τον κόσμο ότι οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να νικηθούν.
Σύμφωνα με τον Economist, η δημοκρατία βρίσκεται επίσης υπό μηχανική υποστήριξη. Όπως τόσοι πολλοί άλλοι αυταρχικοί ηγέτες, ο Ερντογάν έχει ευνουχίσει το δικαστικό σώμα. Έχει φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης. Έχει παραγκωνίσει το κοινοβούλιο μέσω συνταγματικών αλλαγών το 2017, που του έδωσαν τη διακριτική ευχέρεια να κυβερνά με διατάγματα. Οι εισαγγελείς του Ερντογάν έχουν εκφοβίσει ακτιβιστές και πολιτικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρεται στα σκάνδαλα Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος μέσα σε διάρκεια δύο ετών απέλυσε δύο διοικητές κεντρικών τραπεζών και τοποθέτησε τον γαμπρό του επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνει ο Economist, αν ο Ερντογάν χάσει τη εξουσία τότε η ήττα αυτή «θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία».
Το βρετανικό έντυπο θεωρεί μια ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν καλή για τους γείτονές της, όπως η Ελλάδα, ενώ ίσως να άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα. «Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση», αναφέρει.
«Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική» σημειώνει ο Economist.
Εκνευρισμός Ερντογάν για το δημοσίευμα
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πολιτική της να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα περιοδικών», δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική μας να καθοδηγείται και την εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >