Με ένα ασυνήθιστα αιχμηρό άρθρο, ο βρετανικός Economist αναφέρεται σήμερα στην Ελλάδα. Παρομοιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σχολική τάξη και παρουσιάζει καυστικά την Ελλάδα, για την ακρίβεια την ελληνική κυβέρνηση, ως τον πιο καλό και πειθήνιο μαθητή, το «φυτό» της ευρωπαϊκής τάξης.
Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει άριστους βαθμούς, αφού κάνει και την «βρώμικη δουλειά» στο μεταναστευτικό, με απωθήσεις και άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ακόμα κι όταν υπήρξε νεκρός στα σύνορα με την Τουρκία –γράφει ο Economist – η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ασπίδα των συνόρων της Ε.Ε. Κι εφόσον η «δουλειά» γίνεται καλά σε αυτόν τον τομέα, οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλα θέματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, για την οποία, σύμφωνα με τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος. Μπορεί να γίνεται κουβέντα για το κατά πόσο η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό κι όχι ένα ηθικό δημιούργημα, καταλήγει ο Economist.
Πώς έγινε η Ελλάδα ο απίθανος μαθητής της Ευρώπης
Στην ΕΕ, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται πολλές φορές σαν μαθητές. Μια αγαπημένη φράση αυστηρών αξιωματούχων για τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ότι πρέπει να «κάνουν την εργασία τους» («do their homework»). Εάν οι Βρυξέλλες είναι αίθουσα διδασκαλίας, τότε η Ελλάδα έχει γίνει ο πιο καλός μαθητής, γράφει ο Economist και εξηγεί γιατί.
Ο χειρισμός της πανδημίας έχει επαινηθεί. Τα σχέδιά της για την αξιοποίηση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ) επιδοκιμάστηκαν επίσης από αξιωματούχους της ΕΕ. Οι ελληνικές ιδέες, όπως ένα κοινό πιστοποιητικό covid-19, λαμβάνονται υπόψιν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε δέχθηκε τρία μνημόνια, υπομένοντας σε τρία προγράμματα διάσωσης και την οικονομική κατάρρευση, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ταξικός επαναστάτης που εκτός των άλλων έλπιζε να αλλάξει την ΕΕ από μέσα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του δεξιού πρωθυπουργού από το 2019, είναι το αγαπημένο κατοικίδιο του δασκάλου.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν κολλήσει στα ελληνικά νησιά μπορεί να έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές, όπως και οι καταγγελίες για βίαιες επανοπροωθήσεις, όμως στις Βρυξέλλες φαίνονται ικανοποιημένοι. Με μια βάναυση λογική, οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν τους άλλους από το να έρθουν. Πέρυσι, ένας νεαρός πυροβολήθηκε στα σύνορα καθώς πλήθη ανθρώπων προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε την Ελλάδα ως ασπίδα της Ευρώπης.
Αυτό που συμβαίνει έξω από τις πύλες του σχολείου δεν ανησυχεί την ΕΕ. Όπου κάνει λάθος η Ελλάδα, βρίσκεται σε περιοχές εκτός της αρμοδιότητάς της. Μέσα στην Ελλάδα, ακτιβιστές και νέοι διαμαρτύρονται για την αύξηση της αστυνομικής βίας μετά την ανάληψη εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Οι άλλες κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να ανακατευτούν στις ελληνικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης. Σε κανονικές στιγμές, ωστόσο, θα κάνουν οτιδήποτε για να αποφύγουν να ασκήσουν κριτική στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους μέλους.
Όπως σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του πελατειακού συστήματος και του νεποτισμού που παρεμπόδισαν την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Economist, υποσχέθηκε να το διορθώσει, αλλά απέτυχε να το κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το θέμα, αλλά είναι δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο γιος ενός πρωθυπουργού, ο αδελφός μιας πρώην υπουργού Εξωτερικών και ο θείος του σημερινού δήμαρχου της Αθήνας.
Η ΕΕ μπορεί επίσης να είναι ένας αμελής δάσκαλος σε τομείς όπου υποτίθεται ότι πρέπει να προσέξει. Σε ό, τι αφορά για παράδειγμα την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη από κάτω προς τα κάτω στην ΕΕ, σύμφωνα με τη λίστα των Reporters Without Borders. Νωρίτερα φέτος δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ, Έλληνας δημοσιογράφος. Ο Κώστας Βαξεβάνης του Documento, μιας αριστερής εφημερίδας που έχει διερευνήσει τη διαφθορά, απαιτεί τώρα αστυνομική προστασία.
Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει καλές βαθμολογίες στους τομείς που μετράνε, κανείς δεν την πειράζει για τους άλλους. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά πολιτικά, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονα και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν. «Παραδώστε την εργασία» εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται, καταλήγει το δημοσίευμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >