Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν σήμερα θα εξετάσουν τις νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την καλύτερη εφαρμογή της δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη, θα συζητήσουν για την πρόληψη και διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ θα ενημερωθούν και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ».
Ads
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η κρίση στην Ιαπωνία που αντιμετωπίζει την πυρηνική απειλή, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, καθώς και οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.
Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα που αφορούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνέχεια της διάσκεψης του Κανκούν.
Για την τριετία 2010-2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να παράσχουν για δράσεις άμεσης εκκίνησης το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί μέχρι το 2020 να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια κατ’ έτος προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από διαφανείς διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συζήτηση αναμένεται να υπάρξει και για τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, για τις οποίες η Κομισιόν επιδιώκει τη δημιουργία εναρμονισμένου πλαισίου για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αύξηση της διαφάνειας των ανοικτών θέσεων, ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) και τη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που υφίστανται κίνδυνοι που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και η δράση των κρατών μελών δεν είναι επαρκής.
Στο Συμβούλιο θα εξετασθεί κατά ελληνική απαίτηση το θέμα των οίκων αξιολόγησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη.
Η αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του χθεσινού Eurogroup, με τον πρόεδρο του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ να ζητά από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την «επείγουσα αλλαγή» του πλαισίου επί το αυστηρότερο, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις που υπέστησαν Ελλάδα και Ισπανία.
O επικεφαλής του Eurogroup, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, υπογράμμισε την «έκπληξη» πολλών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή των δύο υποβαθμίσεων. «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τους τρόπους καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης» υποστήριξε ο Γιούνκερ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >