Εβραϊκές ρίζες είχε η Εύα Μπράουν, η γερμανίδα σύζυγος του Αδόλφου Χίτλερ, σύμφωνα με αναλύσεις γενετικού υλικού που διενεργήθηκαν για ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού καναλιού Channel 4 και θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ads

Οι ερευνητές φέρονται να ανέλυσαν τα μαλλιά από μία βούρτσα που βρέθηκε στο Μπέργκχοφ, στην κατοικία του Χίτλερ στη Βαυαρία, όπου η Εύα Μπράουν πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτά τα μαλλιά οι ερευνητές εντόπισαν μια ειδική ακολουθία DNA η οποία «συνδέεται σε μεγάλο βαθμό» με τους Εβραίους εσκενάζι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 80% του εβραϊκού πληθυσμού.

Στη Γερμανία πολλοί εβραίοι εσκενάζι μεταστράφηκαν στον καθολικισμό κατά τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ, όλα δείχνουν πως τα μαλλιά που αναλύθηκαν ανήκουν πράγματι στην Εύα Μπράουν. Όμως ο μόνος τρόπος για να αποδειχτεί επίσημα θα ήταν η σύγκρισή τους με το DNA των δύο ζώντων απογόνων της, ωστόσο αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο γενετικού υλικού.

Ads

«Είναι μία προκλητική ανακάλυψη. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έβρισκα ένα αποτέλεσμα που είναι εν δυνάμει τόσο καταπληκτικό» σχολίασε ο Μαρκ Εβανς, παρουσιαστής της εκπομπής «The Dead Famous DNA» του Channel 4.

Η Εύα Μπράουν ήταν για πολλά χρόνια η ερωμένη του Χίτλερ προτού παντρευτούν στις 29 Απριλίου 1945, την παραμονή της αυτοκτονίας τους.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κυρίως θύματα του Ολοκαυτώματος, με πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν βρει φριχτό θάνατο από τους ναζί του Χίτλερ.