Μαζικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νωρίς τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, με εκατοντάδες στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, μια εισβολή που μοιάζει με τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης πριν από δύο δεκαετίες. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Ads

Τα ισραηλινά στρατεύματα παρέμειναν μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν νωρίς τη Δευτέρα, προωθώντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια των μαχών που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο. Μαύρος καπνός υψώθηκε από τους πολυσύχναστους δρόμους του καταυλισμού καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την επιχείρηση.

Τουλάχιστον 6 UAVs διακρίνονταν καθώς πέταγαν πάνω από την πόλη και τον καταυλισμό των προσφύγων, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο, με 14.000 ανθρώπους μέσα σε έκταση μικρότερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

«Αυτό που γίνεται στον καταυλισμό προσφύγων είναι αληθινός πόλεμος», δήλωσε παλαιστίνιος οδηγός ασθενοφόρου, ο Χαλέντ Αλαχμάντ. «Έγιναν πλήγματα από αέρος εναντίον του καταυλισμού, κάθε φορά πάμε μέσα με πέντε ως επτά ασθενοφόρα και φεύγουμε γεμάτοι τραυματίες», πρόσθεσε.

Ads

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 π.μ. με αεροπορική επιδρομή «σε κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές για το σχεδιασμό επιθέσεων». Είπε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστροφή και η κατάσχεση όπλων.

«Δεν σκοπεύουμε να κρατήσουμε το έδαφος. Ενεργούμε εναντίον συγκεκριμένων στόχων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι μια δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας – περίπου 2.000 στρατιώτες – συμμετείχε στην επιχείρηση και ότι στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά από πλήγματα για να ανοίξουν το δρόμο για τις χερσαίες δυνάμεις. Αν και το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες εβδομάδες, ο Χεχτ δήλωσε ότι η σειρά των επιδρομών της Δευτέρας σηματοδοτεί μια κλιμάκωση που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2006 – το τέλος της παλαιστινιακής εξέγερσης.

Τεθωρακισμένα όργωναν στενά δρομάκια για να ανοίξουν το δρόμο για τα ισραηλινά στρατεύματα, καταστρέφοντας περιουσίες στο πέρασμά τους. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί σε μεγάλες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε δρόμους εντός του καταυλισμού, κατέλαβε σπίτια και κτίρια και εγκατέστησε ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν νωρίς τη Δευτέρα, τρεις από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ανέφερε το υπουργείο.

«Ο παλαιστινιακός λαός μας δεν θα γονατίσει, δεν θα παραδοθεί, δεν θα υψώσει τη λευκή σημαία και θα παραμείνει ακλόνητος στη γη του απέναντι σε αυτή τη βάναυση επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου.

Η Ιορδανία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη.

Ο καταυλισμός της Τζενίν και μια παρακείμενη ομώνυμη πόλη αποτέλεσαν σημείο ανάφλεξης καθώς η ισραηλινο-παλαιστινιακή βία κλιμακώθηκε από την άνοιξη του 2022. Η Τζενίν υπήρξε επί μακρόν προπύργιο του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ και αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής στην τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση.

Το 2002, λίγες ημέρες μετά από μια παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης για το Πάσχα που σκότωσε 30 ανθρώπους, τα ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια μαζική επιχείρηση στον καταυλισμό της Τζενίν, διάρκειας οκτώ ημερών. 

Η σημερινή ισρηλινή επιδρομή ήρθε δύο εβδομάδες μετά από άλλη μια βίαιη σύγκρουση στην Τζενίν και αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, η οποία προσγειώθηκε στη Δυτική Όχθη.