Ευρείας κλίμακας αεροπορική επιδρομή εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη και την περιφέρεια της  Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με παλαιστινιακές υγειονομικές πηγές.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας με drones «στόχους» στην πόλη και την περιφέρεια της  Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο «ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», με την κωδική ονομασία «Σπίτι και Κήπος», η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εατοντάδες στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη και συγκρούονται με ενόπλους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοθέτησαν στην περιοχή της Τζενίν «μια υποδομή των τρομοκρατών» και «ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων», η οποία χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο της «Ταξιαρχίας της Τζενίν», μιας τοπικής, ένοπλης, παλαιστινιακής οργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στη ο1:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στις 10:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της Τζενίν.

Ads

«Η πόλη της Τζενίν και ο καταυλισμός της Τζενίν αποτελούν αυτή τη στιγμή ζώνη μαχών», διευκρίνισε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο στρατός «ενεργεί εναντίον τρομοκρατικών κέντρων» στη Τζενίν.

«Απέναντι στην τρομοκρατία θα υιοθετήσουμε προληπτική και αποφασιστική στάση. Όποιος βλάπτει τους πολίτες του Ισραήλ, θα πληρώνει βαρύ τίμημα», τόνισε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα ρουκετών, ενώ έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων και εκρηκτικών.

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 27 άλλοι τραυματίστηκαν (εκ των οποίων επτά σοβαρά) στη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σε ξεχωριστό περιστατικό «ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις σφαίρες της (ισραηλινής) κατοχής στη βόρεια είσοδο της αλ Μπιρέχ, κοντά στη Ραμάλα», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ πλήττει «με μεγάλη ισχύ» τη Τζενίν, «προπύργιο της τρομοκρατίας», τόνισε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της πόλης αυτής οργανώθηκαν «τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» αμάχων, τόνισε ο Κοέν μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Πλήττουμε αυτό το προπύργιο της τρομοκρατίας με μεγάλη ισχύ», υπογράμμισε.

«Αυτό που συμβαίνει στον καταυλισμό προσφύγων είναι πραγματικός πόλεμος», δήλωσε ο Χάλεντ Αλαχμάντ, Παλαιστίνιος οδηγός ασθενοφόρου αναφερόμενος στις σημερινές συγκρούσεις.

«Σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού. Κάθε φορά που εισερχόμαστε στον καταυλισμό, περίπου πέντε με επτά ασθενοφόρα, επιστρέφουμε γεμάτοι τραυματίες», πρόσθεσε.

Αιφνιδιασμός

«Οι άνθρωποι γνώριζαν ότι πιθανόν θα εισερχόμασταν, αλλά η μέθοδος της αεροπορικής επιδρομής – ο στόχος μας βρισκόταν στο κέντρο του καταυλισμού—τους αιφνιδίασε», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Δρούμε εναντίον υπόπτων κυρίως», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός, που χρησιμοποιεί drones, κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Υπήρξαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Μαχμούντ αλ Σάαντι διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου στη Τζενίν. «Πολλά σπίτια και χώροι βομβαρδίστηκαν. Καπνός υψώνεται παντού», πρόσθεσε.

Το παλαιστιναικό κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι για να πλήξουμε τον εχθρό σε απάντηση για την επίθεσή του στη Τζενίν».

Η Ιορδανία κατήγγειλε «την πρόσφατη επίθεση εναντίον της πόλης της Τζενίν», ενώ απηύθυνε «έκτακτη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τζενίν, στη Δυτική Όχθη (βόρεια), γίνεται συχνά στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού από το 2022, με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

«Μια επιχείρηση δεν ολοκληρώνεται σε μία ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ίζραελ Κατς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδρομή στη Τζενίν θα προκαλέσει ευρύτερη αντίδραση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές στην περιοχή, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που θεωρητικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τον Ιούνιο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο νέοι 15 ετών, στη διάρκεια επιδρομής του στρατού σε καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Τότε ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες από ελικόπτερο, κάτι που έχει να συμβεί στη Δυτική Όχθη από το 2002 και τη δεύτερη ιντιφάντα.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 181 Παλαιστίνοι, 25 Ισραηλινοί, ένας Ουκρανός και ένας Ιταλός, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημες πηγές.

ΗΠΑ: «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ»

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν την πόλη Τζενίν πραγματοποιώντας επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

“Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. “Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις”.