Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται αργά το βράδυ της Τρίτης (4/7) από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν μετά την πρωτοφανούς – για τα τελευταία χρόνια – κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ads

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν και ένας στη Ραμάλα, αφότου εκατοντάδες ισραηλινά στρατεύματα με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών εισήλθαν στον καταυλισμό τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος που πραγματοποίησε επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ τραυματίζοντας επτά άτομα ήταν μέλος της, προσθέτοντας ότι ήταν απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στην Τζενίν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι έχει απομακρύνει περίπου 3.000 ανθρώπους από τον καταυλισμό της Τζενίν, όπου ζουν περίπου 14.000 άνθρωποι σε μια έκταση μικρότερη του μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου.

Ads

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για την κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ εκφράζει ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτες βοήθειες εμποδίζονται να φτάσουν σε σοβαρά τραυματίες.

Ο ΟΗΕ επικρίνει το Ισραήλ για τις αεροπορικές επιδρομές

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κατήγγειλε σήμερα τον φαύλο κύκλο της βίας στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία “πρέπει να σταματήσει”, καλώντας παράλληλα τις ισραηλινές δυνάμεις να σέβονται τους διεθνείς κανόνες.

“Η πρόσφατη επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ υπογραμμίζουν με ανησυχητικό τρόπο μια γνώριμη αλληλουχία γεγονότων: η βία το μόνο που κάνει είναι να φέρνει περισσότερη βία. Οι θάνατοι, οι επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας και η καταστροφή περιουσίων πρέπει να σταματήσουν”, αναφέρει σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, το εύρος της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Τζενίν “συμπεριλαμβανόμενων των επανειλημμένων αεροπορικών πληγμάτων και της καταστροφής περιουσιών, εγείρουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον σεβασμό των διεθνών κανόνων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Ορισμένες από τις μεθόδους και ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) συνδέονται γενικότερα με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύγκρουσης παρά με την εφαρμογή του νόμου”, επεσήμανε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θεωρεί επομένως ότι οι αεροπορικές επιδρομές αντιβαίνουν στους κανόνες που ισχύουν για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης: “Σε μια κατεχόμενη περιοχή, οι θάνατοι που προκύπτουν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές μπορούν επίσης να συνιστούν ανθρωποκτονία από πρόθεση”.

Ως εκ τούτου, ο Τουρκ ζητεί οι επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τη χρήση βίας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι αυτοί οι κανόνες παραμένουν οι ίδιοι ακόμη και όταν πρόκειται για “καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.