Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008 τοποθετήθηκε σχετικά με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης, προβλέποντας ότι θα έρθουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από την κρίση του 1970.

Ads

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πασίγνωστος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them», έδωσε συνέντευξη και εξέφρασε τις εκτιμήσεις του για τα δυσοίωνα που έρχονται.

Όπως λέει ο ίδιος, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα θα καταστήσουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών, ενώ η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες. Και κάπως έτσι, θα αρχίσουν να «χαλάνε» τα πράγματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στο Times παράλληλα, αναφέρεται σε μια «στασιμοπληθωριστική κρίση που δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε έχουμε δει ποτέ».

Ads

Κάνει λόγο για έναν τοξικό οικονομικό συνδυασμό «χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού» ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε «τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.