Οι κυβερνήσεις ξοδεύουν άσκοπα περισσότερα από τα μισά χρήματα τα οποία εισπράττουν σε φόρους, πιστεύουν πολίτες σε 22 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Ads

Η πλειοψηφία, μάλιστα, από τους 22.000 πολίτες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που ερωτήθηκαν έχουν αρνητική άποψη για την κυβέρνηση τους, τουλάχιστον όσον αφορά την διαχείριση της οικονομίας.

Σε χώρες όπως, λόγους χάρη, η Κολομβία και το Πακιστάν οι πολίτες φέρονται να πιστεύουν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εισπράξεων σε φόρους χρησιμοποιείται προς όφελος των φορολογουμένων. Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στην Ισπανία, όπου οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η κυβέρνηση διαθέτει πάνω από τα δύο τρίτα των εισπράξεων για το κοινό καλό.

Το παράδοξο είναι, όμως, ότι παράλληλα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παίζει έναν πιο δυναμικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία, αν και όχι τόσο με τη μορφή της επιτήρησης και της επιβολής ελέγχου.

Ads

Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων διαμαρτύρεται για το υψηλό κόστος ζωής και την τιμή των βασικών ειδών τροφίμων και ζητούν την καθιέρωση επιδοτήσεων για την αγορά τους.

Όσον αφορά τον εξωτερικό δανεισμό των χωρών τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της πρακτικής αυτής, προτιμώντας δραστική μείωση των κρατικών παρεχομένων υπηρεσιών για την επίλυση των προβλημάτων. Μόνο η Αίγυπτος φέρεται να πιστεύει στην αύξηση της φορολογίας.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί ότι οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία των χωρών τους σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νιγηρία, παρά σε ισχυρές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.

Πηγή: BBC