Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο εργοστάσιο χημικών της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας, το οποίο επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Από τις εγκαταστάσεις βγαίνει μαύρος καπνός και το νέφος είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς προληπτικά, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επειδή εισέπνευσαν χημικά. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως η εταιρία απομάκρυνε την Τρίτη τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο και η κομητεία Χάρις διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου το οποίο παράγει οργανικά υπεροξείδια. «Έχουμε χάσει την ηλεκτροδότηση που είναι κρίσιμη για την ψύξη των υλικών στο εργοστάσιο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκρήξεις και φωτιές. Χωρίς νερό και ψύξη δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε», είχε δηλώσει ο υπεύθυνος στην μονάδα της εταιρίας. 

Ο γαλλικός όμιλος Arkema επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν και νέες. «Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ενήμεροι ότι τα προϊόντα φυλάσσονται σε πολλούς χώρους του εργοστασίου και ότι παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερες εκρήξεις», αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

«Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε», προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Το οργανικό υπεροξείδιο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και, κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την πυρκαγιά να σβήσει από μόνη της».

Ads

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους «για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη έκθεσή τους στους καπνούς». Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα ή και στην αναπνευστική οδό, καθώς επίσης και ναυτία ή υπνηλία.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ. Αντίθετα επέλεξε «να προετοιμαστεί», όπως είχε ανακοινώσει, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που «έπνιξαν» το Τέξας, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο και τα χημικά που είναι αποθηκευμένα σε αυτό έπαψαν να ψύχονται. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις ανατολικές περιοχές της πολιτείας μετά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 500.000 βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή της πετρελαιοπαραγωγής που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύεται πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα από το 2012. Τα πρώτα βαρέλια θα παραδοθούν σε ένα διυλιστήριο στη Λουιζιάνα που δεν έχει επηρεαστεί από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Το υπουργείο «θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια όπου κρίνεται απαραίτητο και θα συνεχίσει να εξετάζει τα αιτήματα για παράδοση αργού πετρελαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζες Σιμάνσκι.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000}
span.s1 {font-kerning: none}