Άλλες δυο αυτοκτονίες προστέθηκαν στον τραγικό κατάλογο των ανθρώπων που αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στην ζωή τους λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μόντι φέρεται να σχεδιάζει περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 13 δισ. ευρώ. 

Ads

Ένας θυρωρός 55 ετών που ζούσε στην περιοχή Κόρσο Γκαριμπάλντι της Νάπολης, αυτοκτόνησε χθες βράδυ δι’ απαγχονισμού, στο υπόγειο της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Οι ένοικοι του είχαν ανακοινώσει την απόλυσή του, μέσω δικηγόρου, εξαιτίας της μείωσης των συνολικών δαπανών που επιβάλλει η κρίση.
 
Ο άτυχος θυρωρός, εκτός από την δουλειά του, θα έχανε και την δυνατότητα χρήσης του μικρού διαμερίσματός του. Παρά την ένσταση που είχε αποφασίσει να καταθέσει, η απελπισία τελικώς υπερίσχυσε κάθε θετικής σκέψης για την δυνατότητα να βρεθεί λύση.
 
Χθες, το πρωί στο Νουόρο της Σαρδηνίας, ένας επιχειρηματίας του οικοδομικού τομέα, επίσης πενήντα πέντε ετών, έβαλε τέλος στην ζωή του. Είχε αναγκαστεί να απολύσει όλους τους υπαλλήλους της μικρής επιχείρησής του, μεταξύ των οποίων και τα δυο του παιδιά. Ο επιχειρηματίας δεν θέλησε να αφήσει κάποια επιστολή, όλοι όμως γνώριζαν την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει.
 
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κατάφερνε να διατηρεί τον τζίρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, αναλαμβάνοντας την ανέγερση κατοικιών σε παραθαλάσσιες περιοχές της Σαρδηνίας.
 
Από την αρχή του έτους, οι αυτοκτονίες επιχειρηματιών και βιοτεχνών στην Ιταλία έχουν φτάσει τις είκοσι επτά.
 
«Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, τόνισε πρόσφατα ότι στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες. Η διαπίστωση αυτή, όμως, δεν βοηθά την χώρα μας να ξεπεράσει το δραματικό αυτό πρόβλημα», ανέφερε σε σχόλιό του το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, του ομίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Νέες περικοπές δαπανών ύψους 13 δισ. ευρώ
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά δεκατρία δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυο χρόνια. Οι αναλυτικές προτάσεις αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται σήμερα από τον υπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Πιέτρο Τζάρντα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα είναι πιθανό να υιοθετηθούν από τον Ιούνιο, με μαζικές πωλήσεις ακινήτων και εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο και με συγχωνεύσεις σειράς οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κύριος στόχος, να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 23%, τον επόμενο Οκτώβριο.
 
Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των περικοπών θα αφορά την εθνική άμυνα, με συνολική μείωση του στρατιωτικού προσωπικού από 183.000 σε 150.000 μέλη. Βάσει των στοιχείων αυτών υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ο ένας στους τρεις εν ενεργεία στρατηγούς και ο ένας στους πέντε συνταγματάρχες.
 
Στις υπόλοιπες πιθανότερες περικοπές φέρονται να συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στην δημόσια υγεία κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, περιορισμός του αριθμού των περιφερειών, των δικαστηρίων και των ανώτερων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.
 
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με τον οποίο «στην πραγματικότητα, η Ιταλία χρειάζεται περικοπές άλλων 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει δεκατέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι επιλογές της να δράσουν σαν μπούμερανγκ».
 
«Οι λαοί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί εξαρτηθεί από δανεικούς κυβερνήτες ή από διοικητές τραπεζών που κάνουν πολιτική. Οι λαοί άρχισαν να κατανοούν ότι η χρηματιστική πίεση πρώτα μας καταστρέφει και στην συνέχεια, αυτοκαταστρέφεται, ότι οι τεχνοκρατικές πολιτικές δεν έχουν πρακτική ισχύ», πρόσθεσε ο Τρεμόντι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.
 
Σε μαζική ανυπακοή καλούν 600 Ιταλοί δήμαρχοι
 
Στο μεταξύ, όμως εξακόσιοι Ιταλοί δήμαρχοι κάλεσαν τους πολίτες σε μαζική ανυπακοή, συμβουλεύοντάς τους να μην καταβάλλουν τον νέο φόρο ακινήτων, διότι «πρόκειται για χρήματα που δεν στηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μόνον τα ταμεία του κεντρικού κρατικού μηχανισμού».